Zamir M.

Na weken van stalking werd Laura (24) vermoord, vandaag begint rechtszaak

14 mei 2019 02:57 Aangepast: 14 mei 2019 06:53
Bloemen bij het studentenhuis van Laura. Beeld © ANP

Vorig jaar juli werd het lichaam gevonden van de Utrechtse studente Laura Korsman (24). Ze zou zijn doodgestoken door haar ex-vriend, Zamir M., die het niet kon verkroppen dat hun relatie voorbij was. Vandaag staat M. voor de rechter.

Al snel na de vondst van haar lichaam was er een verdachte in beeld: haar 31-jarige ex-vriend Zamir M. Hij viel haar toen al weken lastig, nadat Laura de relatie beëindigd had.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Gedode studente Utrecht werd lastiggevallen door ex-vriend'

M. stalkte haar op verschillende manieren. Hij zocht haar thuis op, op haar werk in het UMC Utrecht, stuurde haar bloemen en liet de banden van haar auto en fiets leeglopen. Zamir M. krijgt een gebieds- en contactverbod, maar hij blijft haar opzoeken. Laura kreeg zelfs een paniekknop van de politie.

Tegengekomen tijdens stappen

De avond voor haar dood was Laura haar ex-vriend nog tegengekomen tijdens een avondje stappen in Amsterdam. Hij zou daarna zijn doorgereden naar het studentenhuis waar Laura woonde. Daar kwam zij met messteken om het leven.

Voor de rechter: dit gebeurt er tijdens een strafzaak

Cassatie, seponeren, requisitoir, deze termen komen vaak voorbij als een strafzaak in het nieuws is, maar wat betekenen ze nou precies? In deze video leggen we uit hoe het strafrecht in Nederland werkt.

'Had nooit mogen gebeuren'

Vandaag begint de inhoudelijke behandeling van de zaak. In januari, tijdens een inleidende zitting, verklaarde M.: "De moord op Laura Korsman had nooit mogen gebeuren. Ik deel het verdriet met de nabestaanden. Het is een ware nachtmerrie."

Slachtoffers van stalking

Volgens de meest recente cijfers van het CBS werd er in 2017 2840 keer aangifte gedaan van stalking. 

Een kwart van de Nederlandse vrouwen wordt of is wel eens gestalkt, bijvoorbeeld met vervelende appjes. Dat blijkt uit cijfers van het European Union Agency for Fundamental Rights. Tien procent wordt daadwerkelijk fysiek achterna gezeten. In een derde van de stalkinggevallen is de dader de ex-partner.

In januari zei M. dat hij pas bij de inhoudelijke zitting wilde ingaan op de vraag of hij haar heeft omgebracht of niet. Volgens zijn advocaat ontkent hij niet dat hij op de dag van de moord in de woning is geweest. "Hij had toen zelf geen mes meegenomen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore