Boeren zijn woedend

Bezetting boerderij Boxtel beëindigd: tientallen aanhoudingen

13 mei 2019 18:15 Aangepast: 14 mei 2019 06:35
Beeld © Sander Paulus / RTL Nieuws

Ruim 200 dierenactivisten hebben een varkensboerderij in Boxtel bezet. Zij willen aandacht vragen voor het leed dat volgens hen verborgen wordt gehouden. Rond half 12 vanavond meldde de politie dat alle demonstranten de stal hebben verlaten.

Zo'n 100 actievoerders van Meat the Victims drongen aan het begin van de middag de stallen binnen van een varkensboerderij aan de Brede Heide in het Brabantse Boxtel. Nog eens honderd andere actievoerders stonden buiten. Ze schreeuwden en maakten muziek om aandacht te vragen.  

Veel politie aanwezig

In de avond arriveerde de Mobiele Eenheid (ME). De medewerkers van die dienst kwamen lange tijd niet in actie. Maar rond 22:00 uur werd er begonnen met de beëindiging van de bezetting. De politie meldt 'enkele tientallen aanhoudingen'. "Het gaat om activisten die niet wilden vertrekken of zich niet konden legitimeren."

Mensen die vrijwillig vertrokken, zijn niet aangehouden. Wel zijn hun gegevens genoteerd zodat het OM naar eventuele vervolging kan gaan kijken. 

Activisten bezetten varkensboerderij in Boxtel

De ruim 200 activisten hebben de deuren van de boerderij geforceerd om binnen te komen. De eigenaar is zeer ontdaan.

Bij de varkensfokkerij waren de hele dag tientallen agenten aanwezig, onder meer op paarden. "Wij bereiden ons voor op diverse scenario's. Er is ons alles aan gelegen om alles zo rustig mogelijk te laten verlopen", zei een politiewoordvoerder eerder vandaag. 

Tegenprotest

Tientallen boeren uit de omgeving waren naar de boerderij aan de Brede Heide gekomen als tegenprotest. Ze zijn woest dat de activisten zomaar het bedrijf van een boer waren binnengedrongen. Volgens getuigen hebben de boeren auto's van demonstranten vernield. Ook werd er volop vlees op barbecues gebakken. 

De actievoerders komen uit veel verschillende landen. Zij hebben twee eisen: ze willen in de varkensboerderij beelden maken van de vermeende toestanden. Ook willen ze zieke dieren naar buiten brengen. 

Beelden die in de stal werden gemaakt: 

'Zeer aangedaan'

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) waarschuwde vorige week boeren al om de deuren goed op slot te houden, omdat zij vermoedden dat er iets aan zat te komen.

"We hebben de boeren gewaarschuwd omdat de acties online werden aangekondigd. De activisten hebben de deuren van het betreffende bedrijf geforceerd om zo binnen te komen", zegt POV-woordvoerder Geesje Rotgers.  

Tegen vlees

Rotgers is ook binnen geweest en zegt dat zij geen gewonde dieren heeft gezien. "De getroffen boer is zeer aangedaan. Ik heb met de activisten gepraat. Het zijn veganisten. Ze zijn tegen het eten van vlees."

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) noemt de bezetting  op Twitter 'onacceptabel'. Zij vindt dat boeren hun werk moeten kunnen doen 'zonder continu over hun schouder te hoeven kijken en geïntimideerd te worden'.

Sander Paulus was live bij de boerderij in Boxtel:  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore