Ga naar de inhoud
'Alles geprobeerd'

Fortnite-verslaafde Jayden (10) verziekte de sfeer thuis

Jayden met de hond van de familie. Beeld © Eigen foto

Schreeuwen, stampvoeten, dreigen met zijn vuisten. De gameverslaving van Jayden beheerste tijdenlang het leven van zijn familie. "Als hij moest stoppen, werd hij nog net niet fysiek. Hoe moet dat als hij 18 is, dacht ik dan."

In het tv-programma Ewout & Extreme gameverslaving bezoekt presentator Ewout Genemans Jayden en zijn familie, in Purmerend.

Alles geprobeerd

Vanaf het moment dat hij om half 3 thuis kwam uit school, tot het avondeten en daarna direct weer: Jayden bracht uren door achter de playstation. Als hij niet mocht gamen, werd hij woedend en beheerste daarmee het gezinsleven. "We hebben zoveel goedbedoelde adviezen gehad", verzucht Petra. "Geef hem playstationstraf, haal de playstation weg, geef hem schermtijd. Dat hebben we allemaal geprobeerd."

Tevergeefs, want als Jayden na een maand gewenst gedrag weer achter de spelcomputer mocht, begon het riedeltje opnieuw. Schreeuwen, tieren, vloeken. "Als hij moest stoppen, werd hij nog net niet fysiek. Hoe moet dat als hij 18 is, dacht ik dan. Zo enorm veel kwaadheid."

Sociale leven

Het lastige is dat Jayden een groot deel van zijn sociale leven online beleeft. "Het is een lieve jongen die liever alleen is. Hij maakt heel moeilijk vrienden in het echte leven", vertelt Petra aan Ewout. "Des te meer vrienden heeft hij online, van over de hele wereld. Het is echt zijn ding, dat maakt het ook zo moeilijk. Maar bij Jayden hebben we gemerkt dat zijn leven alleen nog maar om het gamen draait, dan is het geen hobby meer, maar een verslaving."

Tycho
Lees ook:
Tycho (18) zit in een kliniek voor zijn gameverslaving

Een stuk minder boos

De opnames van Ewout & waren rond de paasdagen. Hoe gaat het nu met de familie? "Er is verandering in de situatie gekomen", zegt moeder Petra tegen RTL Nieuws. "Na het zien van de aflevering is Jayden gaan nadenken over alles en zag toch wel in dat zijn gedrag best wel heftig was. Hij zit nu een stuk minder achter de Playstation dan voorheen en hij is een stuk minder boos."

Dat haar zoon zelf tot dit inzicht is gekomen, stemt haar hoopvol. "Dat vind ik wel heel slim van hem. Hij is nog niet aan het afkicken, dat is een te groot woord, hij is er zeker in zijn hoofd nog veel mee bezig. Dat hij online veel vrienden heeft, helpt ook niet om minder te gamen. Daarom moet het ook gedoseerd gebeuren."

En wat doet Jayden in plaats van gamen? "Vanmiddag heeft hij er nog niet achter gezeten', lacht Petra. "Hij zit bij ons beneden. We zijn gezellig aan het kletsen en horen meer van en over hem, over school. Nu hopen we dat dit doorzet, anders schakelen we alsnog hulp in."

M'n
Lees ook:
M'n kind denkt alleen nog maar aan Fortnite (zelfs met kerst)

Ewout & Extreme gameverslaving is vanavond om 20.30u te zien op RTL 5. Naast Jayden en zijn familie spreekt Ewout met de 18-jarige Stern, die ook gameverslaafd is en wil afkicken. En het programma bezoekt een gameverslavingskliniek net buiten het Amerikaanse Seattle, de eerste in zijn soort.

Roy verdient als 'Royalistiq' zijn geld met gamen

01:56
De 21-jarige Roy Beszelsen is zo goed in gamen, dat hij er zijn geld mee verdient. Hij heeft meer dan 690.000 abonnees op zijn YouTube-kanaal Royalistiq. Ewout Genemans ging bij hem langs om te praten over gameverslaving.
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl