Ga naar de inhoud
Hoop en optimisme

Je drie kinderen verliezen en tóch doorgaan: 'Knap om zo weerbaar te zijn'

Beeld © GettyImages

In ons zondaginterview van afgelopen weekend vertelt Jacqueline hoe ze haar drie kinderen en grote liefde verloor. Op het verhaal komen nog altijd veel reacties binnen van mensen die zich afvragen hoe ze zo veerkrachtig kan zijn. We legden het voor aan hoogleraar klinische psychologie Paul Boelen.

Jacqueline (43) verloor haar zoontje Joey in haar buik. Toen haar dochtertje Joy van 3,5 en daarna Abby, 5 jaar oud. De man met wie ze dat allemaal meemaakte verongelukte later ook nog. Ook haar broer en haar nicht overleden. Haar broer belandde met zijn motor onder een vrachtwagen, haar nicht werd doodgebeten door een leeuw.

En tóch: ze blijft doorgaan. Ze wil weer een liefde, ze werkt in de horeca en blijft onder de mensen. Ze krijgt er energie van, en heeft rust gevonden, zegt ze.

Jacqueline
Lees ook:
Jacqueline verloor achter elkaar haar drie kinderen en grote liefde: 'Steeds weer die vreselijke film'

'Knap van Jacqueline'

"Het is heel knap van Jacqueline dat dit lukt", zegt psycholoog Boelen. "Rouw is niet maakbaar, maar iemand kan wel veerkrachtig zijn, weerbaar en een goed aanpassingsvermogen hebben. We noemen het ook weleens emotionele flexibiliteit. Gezonde rouw is niet dat er geen verdriet is, maar het goed kunnen afwisselen tussen verschillende soorten gevoelens." 

Boelen: "Sommige mensen blijven moeite hebben met de verwerking van de dood van een dierbare, anderen kunnen makkelijker met een verlies leren omgaan."

'Er is geen sleutel voor rouw'

Boelen doet onderzoek naar verschillende vormen van rouw. Een sleutel voor rouw is er niet, stelt hij. "Elke situatie is anders en door verschillende persoonlijkheden van mensen gaat iedereen anders met rouw om."

"Het is belangrijk om betekenisvolle dingen te blijven opzoeken", legt Boelen uit. "Blijf dat dagelijkse ommetje maken, investeer in relaties, ga uiteindelijk weer werken of verder met je opleiding. Als het mensen lukt betekenis aan hun leven te geven, helpt dat enorm met het omgaan van pijn en verdriet."

Wat
Lees ook:
Wat (niet) te zeggen bij rouw

Financiële problemen

Toch zijn sommige mensen beter in staat naast alle ellende actief te blijven dan anderen. "Dat is een persoonlijkheidsverschil. Naast dingen doen, is hoe mensen denken belangrijk. Jacqueline is ondanks alle heftige gebeurtenissen optimistisch. Hoop en optimisme zijn belangrijke factoren. Net als een goed netwerk om je heen dat je kan steunen."

Dat sommige mensen makkelijker overeind krabbelen dan anderen, heeft soms ook te maken met de financiële situatie waar ze in zitten. "Mensen die meer financiële middelen hebben, zijn beter in staat voor zichzelf te zorgen. Het is dan makkelijker om eten op tafel te hebben en je huur te kunnen betalen. Als mensen financiële problemen hebben, hebben ze ook andere zorgen en is de rouw vaak heftiger."