Later volwassen

Meer ivf en minder pensioen voor treuzelende twintigers

13 mei 2019 18:47 Aangepast: 13 mei 2019 21:40
Beeld © Getty

Twintigers gaan op latere leeftijd het huis uit, blijven langer studeren en hebben minder snel een vaste baan of een koophuis dan tien jaar geleden, blijkt uit onderzoek. Maar is dat eigenlijk erg? Een econoom, demograaf en psycholoog geven antwoord.

De leeftijd waarop twintigers gaan samenwonen of kinderen krijgen stijgt. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Op het artikel kwamen veel Facebookreacties waarin twintigers aangeven hoe dit komt: de krappe woningmarkt, veel flexcontracten en weinig stabiliteit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vaste baan, samenwonen, eigen huis: twintigers schuiven alles op

Gefrustreerde generatie

"Er groeit een hele generatie op die bestaanszekerheid gaat missen. Het is voor hen lastig een vaste baan te krijgen, een huis te kopen", zegt demograaf Jan Latten. "Als dit niet wordt opgelost, loop je het risico dat een hele generatie gefrustreerd raakt."

Volgens Latten is het belangrijk dat er onderscheid wordt gemaakt tussen de twintigers die middelhoog zijn opgeleid en hoogopgeleiden. "Veel flexbanen worden op termijn vaste banen, maar veel vaker profiteren hoog opgeleiden hiervan. Niet de middelhoog opgeleiden."

Pensioen in gevaar

Dit herkent ook econoom Leontine Treur. Ze merkt op dat flexwerkers een hogere kans hebben op werkloosheid en met een flex- of uitzendcontract vaak geen of weinig pensioen opbouwen. "Jongeren die een flexbaan hebben, maken minder makkelijk carrière. Ze hebben soms een tijdje geen werk en krijgen niet snel een opleiding die de baas betaalt. Hierdoor hebben ze minder snel een sterke loongroei. Dit zorgt er mede voor ze minder spaargeld hebben, wat ze juist hard nodig hebben voor de aankoop van een huis."

Het is voor twintigers lastig om zonder partner of hulp van ouders een koop- of huurwoning te krijgen. Treur: "In 2008 was het ook gekkenhuis op de woningmarkt. Maar toen kon je nog het volledige aankoopbedrag inclusief kosten koper lenen. Nu zijn twintigers vaak afhankelijk van ouders of spaargeld."

Eerst reizen, dan kind

Volgens Jan Latten redden de hoger opgeleiden het wel. "Die hoppen van baan naar baan, gaan nog even de wereld verkennen en willen op een gegeven moment vastigheid. Door hun ervaring en talent komt het wel goed."

Maar dat alle millennials eerst bij de Aboriginals moeten slapen en dan pas een kind willen, is volgens Latten een verkeerde gedachte. "Er is een grote groep die het liefst gewoon een vaste baan wil, een huis en later een gezin. Bij veel lukt dat niet. Ze zijn afhankelijk van hun werkgever. Vooral de midden opgeleiden blijven langer in onzekerheid."

Lianne hoopt na drie opleidingen op een baan

Lianne (24) woont bij haar vader. Ze wil al vier jaar op zichzelf wonen, maar dat lukt niet. "Op mijn achttiende heb ik me meteen ingeschreven bij de wooncorporatie. Maar door gebrek aan werk, had ik steeds geen geld. Eerst deed ik een opleiding schoonheidsspecialiste, daarna ben ik persoonlijk begeleider geworden. Door de crisis gingen alle begeleiders er op mijn werk uit. Nu ben ik aan het afstuderen als verpleegkundige. Daar is genoeg werk in en ik hoop 1 juni een baan te hebben."

Daarna hoop Lianne dan eindelijk een woning te krijgen. "Ik ben zes jaar samen met mijn vriend. Hij zit in zijn laatste jaar van een hbo-opleiding. Daarna kunnen we hopelijk samenwonen. En wie weet daarna trouwen en ooit een gezin."

Kosten ivf zullen stijgen

Omdat vrouwen hun kinderwens uitstellen, zorgt dat er uiteindelijk voor dat er minder kinderen worden geboren. Er is minder tijd voor een grote gezinsuitbreiding. "Vrouwen voldoen steeds minder aan de '2.1 kind per vrouw ratio'. Ze willen misschien wel twee kinderen, maar dat lukt niet altijd of ze hebben een carrière en zijn ook tevreden met één kind", verklaart econoom Treur.

Dit kan in de toekomst problemen opleveren, het zorgt voor een snellere bevolkingskrimp. "We halen de vervangingsratio niet. Daarnaast zullen de kosten voor ivf-behandelingen stijgen omdat vrouwen later beginnen met hun zwangerschap."

Te lang veredelde stagiair

"Dat twintigers hun mijlpalen uitstellen zat er al een tijdje aan te komen", vertelt psycholoog Thijs Launspach, hij schreef het boek Werken met millennials. "De twintigers zullen een langere carrière hebben dan de generatie voor hen. De pensioenleeftijd wordt opgeschoven, ze geven hun carrière echt vorm."

Volgens Launspach hoort een lange periode tussen pubertijd en volwassenheid bij de tijd van nu. "Je ziet het in alles. Opleidingen zijn veel breder, hierdoor wordt de opleidingstijd van millennials langer en duurt het langer voor ze een baan krijgen. Ik zie daar geen problemen in."

Waar hij zich wel zorgen over maakt, is de mogelijkheid voor mensen die rond hun 25e wel klaar zijn voor de volgende stap, maar dat niet kunnen. "Door de krappe woningmarkt, het te lang als veredelde stagiair rondlopen voor je een vaste baan krijgt. Voor hen wordt het haast onmogelijk gemaakt een huis te kopen of een gezin te starten en dat is zorgelijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jongeren steeds later uit huis: 'Maar het zijn geen watjes'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore