12 treinen per uur

NS: spoor moet verbeteren als Formule 1 naar Zandvoort komt

13 mei 2019 10:33 Aangepast: 13 mei 2019 11:48
Max Verstappen tijdens een demonstratie bij de Jumbo Familie Racedagen op het circuit van Zandvoort. Beeld © ANP

De deal lijkt rond, de Formule 1 komt volgend jaar naar het circuit van Zandvoort. Maar de NS waarschuwt: het spoor is niet klaar voor tienduizenden toeschouwers. De bovenleiding naar Zandvoort aan Zee moet verbeteren en er moeten veel meer treinen gaan rijden in de dienstregeling.

Dat blijkt uit het Besluit Dienstregeling NS 2020 dat vandaag is gepubliceerd. In het besluit heeft NS een grove schets gemaakt voor een Formule 1-dienstregeling, waarmee grote aantallen racefans kunnen worden vervoerd.

"Op een gemiddelde dag heeft station Zandvoort aan Zee zo'n 5.000 reizigers. Tijdens een Formule 1-weekend zijn dat er over drie dagen verspreid naar verwachting 150.000. Daarmee is Zandvoort een weekend lang net zo groot als station Eindhoven", zegt een woordvoerder van NS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De deal is rond: Formule 1 volgend jaar op circuit Zandvoort

In die plannen gaat NS daarom uit van twaalf treinen per uur, nu rijden er nog vier treinen per uur. De intercity’s hebben dan een lengte van tien rijtuigen, de sprinters zouden zelfs uit twaalf rijtuigen bestaan. Daarmee kan NS per uur gemiddeld tussen de 12.500 en 15.000 bezoekers naar Zandvoort aan Zee brengen.

Er zijn volgens NS voldoende treinen, machinisten en conducteurs om dit plan te laten slagen. Mogelijk wordt de dienstregeling in andere delen van het land dan wel aangepast.

'Bovenleiding moet aangepakt worden'

De huidige stroomcapaciteit van de bovenleiding van deze spoorlijn laat dit nu nog niet toe. NS dringt daarom aan op de noodzakelijke verbetering van de bovenleiding. "Als de bovenleiding niet aangepakt wordt, dan kunnen we met tijdelijke maatregelen maximaal zes treinen per uur laten rijden. Dan kunnen we 'slechts' 100.000 reizigers met de trein naar Zandvoort vervoeren. Te weinig om dit grote evenement bereikbaar te maken."

De NS wil ook tijdens het strandseizoen en andere evenementen meer treinen per uur kunnen laten rijden. ProRail kan in juni meer duidelijkheid geven over mogelijke aanpassingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore