Ongewenst

Amerikaanse haatprediker Steven Anderson mag ook Ierland niet in

13 mei 2019 04:34
Steven Anderson Beeld © Steven L. Anderson (Faithful Word Baptist Church)

Ierse minister van Justitie Charlie Flanagan heeft gisteren een ongewenstverklaring getekend om te voorkomen dat de omstreden Amerikaanse prediker Steven Anderson naar Ierland komt. Anderson - die zich zeer negatief uitlaat over homo's en lesbiennes - bereidt een tour door Europa voor.

De radicale christelijke 'haatprediker' wilde voor zijn Europese tour ook naar Nederland komen, maar daar heeft staatssecretaris Mark Harbers begin deze maand een stokje voor gestoken.

Anderson vindt onder meer dat homo's moeten worden geëxecuteerd. Na de aanslag in 2016 op een homoclub in de Amerikaanse staat Florida, die aan 49 mensen het leven kostte, maakte Anderson de slachtoffers uit voor 'pedofielen' en vond hij het jammer dat er niet meer doden waren gevallen. Hij is ook een Holocaust-ontkenner en heeft zich meermaals antisemitisch uitgelaten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse haatprediker Steven Anderson mag Nederland niet in

Ongewenstverklaringen

Het is de eerste keer dat een Ierse minister gebruikmaakt van een ongewenstverklaring, een middel dat sinds 1999 in het land bestaat.

Anderson wilde op 26 mei in Dublin spreken. Een onlinepetitie tegen zijn komst is 14.000 keer ondertekend. Andere landen, waaronder Groot-Brittannië, hielden hem ook al tegen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`