Ga naar de inhoud
Economische factoren

Vaste baan, samenwonen, eigen huis: twintigers schuiven alles op

Studenten protesteren tegen meer rente op studieleningen (archieffoto) Beeld © ANP/Evert Elzinga

Twintigers gaan op latere leeftijd het huis uit, blijven langer studeren en hebben minder snel een vaste baan of een koophuis dan tien jaar geleden. Ook stijgt de leeftijd waarop twintigers gaan samenwonen of kinderen krijgen.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het bureau vergeleek de situatie van twintigers vorig jaar met die in 2008.  

Het grootste verschil is de leeftijd waarop twintigers een vaste baan krijgen. Afgelopen jaar had de helft van de 27-jarigen vast werk. In 2008 behaalden twintigers dit niveau al op 24-jarige leeftijd. 

Onderwijs

De latere leeftijd voor een vaste baan valt gedeeltelijk toe te schrijven aan langer onderwijs. Een groter aandeel twintigers volgt nu een hbo- of universitaire opleiding. Hierdoor betreden zij de arbeidsmarkt later dan twintigers in 2008.

Dit alles heeft weer invloed op wanneer twintigers een huis kopen. Zonder vast inkomen is het moeilijker om een hypotheek te krijgen. Bovendien zijn de hypotheekregels strenger geworden en zijn de huizenprijzen flink gestegen.

Jongeren
Lees ook:
Jongeren steeds later uit huis: 'Maar het zijn geen watjes'

Gezinsvorming

Door de invoering van het sociaal leenstelsel in 2015 blijven studerende jongeren ook langer bij hun ouders wonen. Doordat de leeftijd is opgeschoven bij onderwijs en alleen wonen, vindt ook relatie- en gezinsvorming tegenwoordig later plaats. 

De gemiddelde leeftijd bij het eerste huwelijk is tussen 2008 en 2018 gestegen van 30 jaar naar 31,5 jaar voor vrouwen en van 32,8 jaar naar 33,9 jaar voor mannen. Het eerste kind komt bijna een half jaar later dan tien jaar geleden.

Welke twintiger ben jij?

Veel van de veranderingen in je leven vinden plaats als je twintiger bent. Van studeren tot het hebben van een vaste baan, het wonen bij je ouders tot het kopen van een huis, en van het kind zijn tot het krijgen van kinderen.

Hoe ziet jouw twintigersleven eruit? En hoe scoor jij ten opzichte van je leeftijdsgenoten? Ontdek de antwoorden via de test van de CBS.