5000 euro meer

Studentenpetitie: renteverhoging studieschuld moet van tafel

13 mei 2019 06:00 Aangepast: 13 mei 2019 14:03
Een studieschuld kan je tot wanhoop drijven. Beeld © Getty

Als het plan van de studie-renteverhoging doorgaat, moeten studenten gemiddeld 5000 euro meer afbetalen aan hun studieschuld. Het wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer, maar daar valt of staat het met één zetel. Erg spannend dus en daarom zijn studentenorganisaties een petitie gestart: het plan moet van tafel.

GroenLinks wil met de petitie de druk op de Eerste Kamerleden opvoeren. Dat doet de partij samen met studentenbelangenorganisatie ISO, Landelijke Studentenvakbond LSVB, scholierenorganisatie LAKS, CNV Jongeren en de Nationale Jeugdraad.

Gebaseerd op rente staatsobligaties

In de huidige situatie is de rente op studieleningen gebaseerd op de 5-jaarsrente op staatsobligaties. Vanaf het studiejaar 2020 moet dat volgens het kabinet op de 10-jaarsrente op staatsobligaties gebaseerd worden. Dat betekent dat oud-studenten met een gemiddelde lening van 21.000 euro in veel gevallen 5000 euro extra moeten afbetalen.

Dit is waarom de studenten boos zijn:

Waarom boze studenten nu wél een punt hebben:

Het kabinet wil de rente op studieleningen verhogen. Studenten zijn daar boos over.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Om de nek van studenten hangt een torenhoge studieschuld

Kleinst mogelijke meerderheid

Eind 2018 nam de Tweede Kamer de nieuwe wet met de kleinst mogelijke meerderheid aan. In maart van dit jaar stuurden jongerenorganisaties, waaronder alle politieke jongerenorganisaties, een brandbrief aan de senaat met een oproep om de maatregel te schrappen. Volgens hen maakt de beoogde renteverhoging lenen voor studenten duurder, waardoor de toegankelijkheid van het onderwijs op het spel staat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo ga je handig om met je studieschuld

'Staatskas vullen'

"Studenten worden gebruikt als melkkoeien", zegt Zihni Özdil, Tweede Kamerlid voor GroenLinks. "Studeren is een recht en zou dus niet extra beboet moeten worden met een hogere rente. Deze maatregel zorgt niet voor beter onderwijs, niet voor meer begeleiding, niet voor meer kansengelijkheid." Volgens Özdil wil de minister van Onderwijs het plan doorvoeren 'om de staatskas te vullen'.

"Waar het kabinet-Rutte II het leenstelsel invoerde en de studieschuld met gemiddeld 6000 euro liet stijgen, heft kabinet-Rutte III hier nog eens gemiddeld 5000 extra bovenop. De Eerste Kamer kan dit stoppen", zegt ISO-voorzitter Tom van den Brink.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore