'Op veler verzoek'

Afsluitdijk toch nog vier zondagen open voor fietsers

11 mei 2019 22:06 Aangepast: 21 mei 2019 11:34
Een fietser op de Afsluitdijk. Beeld © ANP

Een grote meevaller voor de sportievelingen die houden van een rondje Afsluitdijk. De dijk wordt de komende drie jaar versterkt en is daarom al die tijd dicht voor fietsers. Maar Rijkswaterstaat meldt nu dat het fietspad 'op veler verzoek' dit jaar toch nog vier zondagen open gaat: op 23 juni, 21 juli, 4 en 18 augustus.

De Afsluitdijk is sinds 1 april dicht voor fietsers. Fietsers en wandelaars kunnen wel gratis gebruik maken van de zogeheten fietsbus die je naar de overkant brengt. Veel werk kan vanaf het water worden gedaan, daardoor kan de Afsluitdijk open blijven voor auto's. Het was volgens Rijkswaterstaat alleen niet mogelijk om ook het fietspad veilig open te houden.

Versterkt en gemoderniseerd

Tot 2023 wordt aan van alles gewerkt. De sluizen worden versterkt en nieuwe pompsystemen worden aangelegd. Ook wordt de snelweg gemoderniseerd. Voor de fietsers zit er ook een verbetering in: nu is het zo dat ze vooral tegen de dijk aankijken als ze fietsen. In de nieuwe situatie kijken ze uit over de Waddenzee.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Net geen 1000ste tocht rond IJsselmeer voor Dirk: 'Ik hoop op 1 aprilgrap'

De Afsluitdijk sluit het IJsselmeer af van de Waddenzee. Daarmee heeft de dijk een belangrijke taak om ons land te beschermen tegen overstromingen en wateroverlast. De dijk werd in 1932 voltooid en is in totaal 32,5 km lang.

Afscheid nemen van de Afsluitdijk

Afgelopen 31 maart grepen veel wielerfanaten de kans om nog één keer over de Afsluitdijk te fietsen. Niet iedereen is rouwig om de afsluiting: 'Het is geestdodend om overheen te fietsen'.
Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Zo ziet de Afsluitdijk eruit na een opknapbeurt van 550 miljoen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore