Bruins bezorgd

Minister waarschuwt examenkandidaten voor kalmeringspillen

11 mei 2019 09:14 Aangepast: 11 mei 2019 09:18
Beeld © ANP

Even een pilletje slikken om de stress tijdens het examen te verminderen? Een slecht idee, zegt minister Bruno Bruins van Medische Zorg. Hij roept examenkandidaten op om niet zomaar een kalmeringsmiddel te nemen.

Bruins doet zijn oproep in het AD. Die krant vroeg cijfers op over het gebruik van kalmerende middelen tijdens de examenperiode. Vorig jaar mei werd 2100 keer het middel propanolol voorgeschreven aan jongeren tussen de 16 en 20 jaar. Dat is een bètablokker, die zorgt voor minder stress.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Concentreren voor je eindexamen: 'Velen hebben nooit geleerd hoe dat moet'

Het middel werd anderhalf keer zo vaak voorgeschreven als gemiddeld over het hele jaar. De gebruikers zijn vooral jonge vrouwen van rond de 18 jaar. Bijwerkingen zijn slaapstoornissen, vermoeidheid en kortademigheid.

Volgens het AD is het gebruik van propanolol op het totaal aantal examenkandidaten (dat zijn er ruim 217.000) nog als 'laag' te bestempelen. Minister Bruins maakt zich wel zorgen om het gebruik van medicijnen onder leerlingen.

'Begrijp dat het spannend is'

"Iedereen die nu eindexamen doet, wens ik daarbij heel veel succes. Maar wees toch voorzichtig met het gebruik van medicijnen", zegt hij. "Het aantal scholieren dat middelen inneemt, baart me zorgen. Ik begrijp goed dat het allemaal spannend is, maar kijk uit."

Bruins vindt niet dat de overheid hoeft in te grijpen. Hij wil dat ouders er goed op letten wat hun kinderen doen. De minister waarschuwt ook voor het bestellen van medicijnen via internet. "Niet aan beginnen!"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore