Acht jaar onschuldig vast

Uitlevering Julio Poch was 'misdadig, bizar, absurd'

11 mei 2019 08:26
Poch tijdens een persconferentie kort na zijn vrijlating. Beeld © ANP

De verkapte uitlevering door Nederland van Transavia-piloot Julio Poch aan Argentinië was 'misdadig, bizar en absurd'.  Dat zeggen drie oud-collega's van de Nederlands-Argentijnse vlieger, die zelf belastende verklaringen over hem aflegden.

Ze vinden het schandalig dat Poch in 2009 werd uitgeleverd zonder dat door het OM 'beter en serieus'  onderzoek was gedaan en kritische vragen werden gesteld.

Die beschuldiging uiten Transavia-gezagvoerders Tim Weert, Jeroen Wiedenhoff en Edwin Reijnoudt Brouwer vandaag in het radioprogramma Argos. De drie piloten vinden dat hun verklaringen zijn misbruikt.

Vrijgesproken van dodenvluchten

Julio Poch zat acht jaar onschuldig in een Argentijnse gevangenis. In november 2017 werd hij vrijgesproken van betrokkenheid bij 'dodenvluchten' tijdens de militaire dictatuur in Argentinië.

Dat voorarrest van 2990 dagen werd mogelijk omdat Nederland Spanje en Argentinië in september 2009 tipte over de laatste vlucht die Poch toen voor zijn pensioen zou maken. Nederland kon Poch zelf niet uitleveren, maar via de ‘Valencia-route’ werd dat toch mogelijk gemaakt 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De onderste steen in de zaak-Julio Poch, die 2990 dagen onschuldig in een cel zat

De affaire begon met verklaringen van de Transavia-piloten, na een etentje met Poch op Bali, in 2003. Daar zou hij hebben gezegd over tegenstanders van het Argentijnse regime: "We threw them in the sea." 

Drie jaar later zou de plaatsvervangend-chef vlieger van Transavia – die zelf niet bij het etentje was - dit melden bij politie en OM. Nadien werden de piloten gehoord door de Nederlandse en Argentijnse justitie.

'Rat, verraders, NSB-praktijken'

Toen bleek dat Poch mogelijk onschuldig was, kregen Weert, Wiedenhoff en Reijnoudt Brouwer op social media de volle laag: 'Rat, verraders, NSB-praktijken, viespeuken, smeerlap'. En: 'Jullie leven is voorbij’. Of: 'Hoop dat jullie aan de beurt komen’.

De drie piloten benadrukken in Argos dat zij naar eer en geweten hebben verklaard over het etentje, dat ze verplicht waren antwoord te geven op vragen van justitie, en dat ze slechts vonden dat de zaak onderzocht moest worden. "Wij zijn geen partij."

De piloten verwijten het Nederlandse OM dat er geen grondiger onderzoek is gedaan en dat Julio Poch zelf niet werd gehoord voordat zijn arrestatie in Spanje mogelijk werd gemaakt. Ook hebben ze kritiek dat Nederland en de Argentijnse justitie niet hebben doorgevraagd wat het 'We threw them in the sea’ betekende. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onverkwikkelijke nieuwe feiten in de zaak-Julio Poch

Poch heeft altijd gezegd dat dat sloeg op 'Argentinië', niet op 'ik'.

Misleid

Weert, Wiedenhoff en Reijnoudt Brouwer voelen zich misleid. Tegen hen werd gezegd dat ze slechts ‘aanvullend bewijs' waren. Door een Nederlandse rechercheur werd gezegd dat ze 'veel meer' hadden. De Argentijnse onderzoeksrechter Torres vertelde de piloten dat Poch een 'confirmed suspect'  was, en wekte ook de suggestie dat er stapels bewijs waren. "Een grote schande", zegt Wiedenhoff.

De drie piloten vinden dat het OM hen heeft laten bungelen en dat ze bliksemafleider werden gemaakt van de instanties die zelf verantwoordelijk waren. Tim Weert: "Ik heb een stuk van mijn vertrouwen dat ik altijd in het Nederlands rechtssysteem had, verloren. Gewoon doordat ik zelf heb ervaren hoe men met ons is omgegaan."

'Binnen de regels'

De Nederlandse overheid heeft altijd gezegd dat er binnen de regels is gehandeld. Het mogelijk maken van de arrestatie van Poch in Spanje was volgens Nederland nodig, omdat anders ‘straffeloosheid’ dreigde bij mogelijke betrokkenheid bij ernstige misdaden tegen de menselijkheid. Minister Grapperhaus (Justitie) heeft dit jaar een onderzoek ingesteld om te zien of er toch fouten zijn gemaakt.

De advocaat van Julio Poch, Geert-Jan Knoops, begint deze maand een proces tegen de staat. Daarin wordt gevraagd om een schadevergoeding van 5 miljoen euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore