Geen leraar voor de klas

Meldpunt lerarentekort krijgt steun Kamerleden, niet van minister

11 mei 2019 11:56 Aangepast: 11 mei 2019 22:59
Minister Slob (Onderwijs) wil scholen niet opzadelen met een verplichting Beeld © ANP

Het plan voor een meldpunt om de gevolgen van het lerarentekort in kaart te brengen, krijgt steun van GroenLinks, SP, PvdA en D66. Onderwijsbond AOb pleitte eerder vandaag voor zo'n meldpunt, waarbij scholen verplicht worden te melden wanneer er geen leraar beschikbaar is. Toch ziet minister Slob (Onderwijs) daar niets in.

Volgens de AOb is de ernst van het tekort aan leraren bekend, maar zijn de omvang en gevolgen ervan onduidelijk. Scholen zijn niet verplicht om aan de onderwijsinspectie te melden dat ze een klas naar huis hebben gestuurd of een lesweek hebben ingekort. 

'Weten waar de gaten vallen' 

"We hebben nu inderdaad onvoldoende overzicht. Dat is onverantwoord. De minister zou dat snel inzichtelijk moeten maken, zodat we weten waar de gaten vallen en waar per direct moet worden ingegrepen en bijgestuurd", zegt Tweede Kamerlid Kirsten van den Hul (PvdA).

"Ik sta helemaal achter dit pleidooi.", aldus Lisa Westerveld (GroenLinks). "Peter Kwint (SP)  noemt het voorstel voor een meldpunt 'een heel nuttig idee'. 

D66 wil ook meer inzicht in de problematiek, maar zegt er voor te willen waken dat het leidt tot meer papierwerk voor leraren en directeuren. De VVD noemt het 'goed dat informatie door scholen wordt gedeeld', maar vindt niet dat de inspectie de meldingen moet gaan registreren. 

Vierdaagse schoolweek door lerarentekort: 'Alleen de Efteling is hierbij gebaat'

De dochter van Jeroen kreeg van haar school te horen dat ze vanaf nu een vierdaagse schoolweek had. Jeroen moest zelf les gaan geven.

'Niet weer een verplichting' 

Minister Slob vindt dat scholen niet moeten worden opgezadeld met een nieuwe verplichting. "Ik ga niet een verplichting nog een keer aan de scholen opleggen, waar de scholen al werkdruk genoeg hebben. Wat ik wel doe is hen maximaal ondersteunen binnen de mogelijkheden die ik heb om het grote vraagstuk van het lerarentekort aan te pakken", zegt hij tegen RTL Nieuws. 

De minister wijst op het bestaan van een particulier meldpunt. Hij doelt daarmee op de website Lerarentekortisnu. Daar kunnen scholen melden welke maatregelen ze moeten nemen wanneer een klas zonder leraar zit.

De AOb vindt die website te vrijblijvend. "Dat initiatief is hartstikke mooi, maar hangt samen met de bereidheid om het te melden. Er zijn scholen die dat niet aan de grote klok willen hangen. Daarom willen we dat het verplicht wordt", zegt bestuurder Eugenie Stolk. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderwijsbond wil verplichte melding gevolgen lerarentekort

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore