Moordproces-Marengo

Moord Martin Kok nu onderdeel zaak rond organisatie Ridouan Taghi

10 mei 2019 14:32 Aangepast: 10 mei 2019 15:07
Martin Kok. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie linkt de moord op crimeblogger Martin Kok, in december 2016 in Laren, aan de criminele organisatie van de voortvluchtige Ridouan Taghi. De strafzaak wordt alsnog onderdeel van het grote moordproces-Marengo

Strafproces Marengo draait om een reeks liquidaties die gepleegd zouden zijn in opdracht van Ridouan Taghi, de meestgezochte crimineel van Nederland. 

Marengo draait inclusief de liquidatie van Martin Kok nu om vier moorden en een reeks pogingen en voorbereidingen daartoe. Er zijn twaalf verdachten.

'Achraf B. trad op als spotter'

De rechtbank in Lelystad besloot vandaag de zaak rond de moord op Martin Kok uit handen te geven, na eenzelfde verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) eerder dit jaar te hebben afgewezen.

In Lelystad stond tot nu toe alleen de 26-jarige Achraf B. terecht voor de liquidatie van Kok. Bij de moord op de 49-jarige misdaadblogger eind 2016 in Laren zou hij als spotter zijn opgetreden. Maar het OM verdenkt hem ook van betrokkenheid bij liquidaties die onder het in Amsterdam lopende Marengo-onderzoek vallen.

'In onderlinge samenhang'

Justitie wil alle verdenkingen tegen B. 'in onderlinge samenhang' aan een rechtbank kunnen voorleggen, benadrukte de aanklaagster vorige maand.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

100.000 euro voor opsporing criminelen Taghi en Razzouki: 'Politie hoopt op middenmoot'

Vorige maand kondigde het OM aan op korte termijn ook Taghi en diens vermeende rechterhand Saïd Razzouki te willen aanklagen in het steeds verder uitdijende moordproces.

Taghi geldt als de meestgezochte crimineel van Nederland. Voor de tip die leidt tot zijn aanhouding is een recordbeloning van 100.000 euro uitgeloofd. Justitie heeft al gezegd hem en Razzouki bij verstek te vervolgen als hij niet voor de inhoudelijke start van Marengo wordt opgespoord en aangehouden. Het proces zal naar verwachting volgend jaar plaatsvinden.

In auto doodgeschoten

Martin Kok, zelf veroordeeld voor onder meer doodslag, werd op 8 december 2016 in zijn auto doodgeschoten na een bezoek aan seksclub Boccaccio in Laren. Enkele uren voor zijn liquidatie ontsnapte hij nog aan de dood, toen in Amsterdam op straat een poging werd gedaan hem om te brengen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geliquideerde Martin Kok had veel vijanden: 'Hij beledigde criminelen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore