Net zo gelukkig

Jongeren die door twee moeders zijn opgevoed, zeggen vaker dat ze homo- of biseksueel zijn

17 mei 2019 23:56 Aangepast: 18 mei 2019 01:03
Esmée van Loon is opgegroeid met twee moeders. Beeld © Eigen foto

Jongeren die twee moeders hebben, zijn net zo gelukkig als jongeren die door een vader en moeder zijn opgevoed, blijkt uit onderzoek. Toch is één ding anders: mannen en vrouwen die homoseksuele ouders hebben, zeggen op 25-jarige leeftijd vaker dat ze homo- of biseksueel zijn. "Mijn coming out had niet soepeler kunnen verlopen."

Sinds de jaren tachtig kunnen lesbische stellen via kunstmatige inseminatie zwanger worden. De baby's van toen zijn nu jongvolwassenen van tussen de 27 en 32 jaar. Ze zijn verliefd geworden, krijgen relaties en worden zelf zwanger. Bij deze groep is om de zoveel jaar onderzocht of ze net zo gelukkig zijn als kinderen die opgroeien in een gezin met een vader en een moeder.

Resultaten onderzoek

De Nederlandse hoogleraar Henny Bos van de Universiteit van Amsterdam is verbonden aan deze langlopende Amerikaanse studie naar lesbische moeders die midden jaren tachtig via donorinseminatie een kind kregen. "Er zijn gegevens verzameld toen de kinderen 2, 4, 10, 17 en 25 jaar oud waren. De jongeren van 25 jaar zijn onlangs gevraagd naar hun seksuele identiteit en oriëntatie."

Daaruit blijkt onder meer dat jongeren, die zijn opgegroeid met twee moeders, zich vaker homoseksueel noemen dan de vergelijkingsgroep. “De grote meerderheid is nog steeds heteroseksueel, maar meer vrouwen en mannen zeggen op hetzelfde geslacht te vallen”.

Toch houdt Bos duidelijk slagen om de arm. De onderzoeksgroep is volgens haar te klein om echt representatief te zijn. "Verder wordt het pas rond je dertigste interessant, want dat is de leeftijd dat je over je kinderwens gaat nadenken en je meer settelt". Na die leeftijd is het voor meesten wel definitief duidelijk op welk geslacht ze vallen.

Steeds later keuze

"Kinderen gaan meer ervan uit dat ze later een keuze hebben of ze met iemand van hetzelfde of het andere geslacht een relatie willen. Dat hebben kinderen die opgroeien met een vader en moeder minder", vertelt Bos.

Zij ziet dit ook bij een ander Nederlands onderzoek dat zij doet naar gezinnen met ouders van dezelfde sekse en naar jongeren die tot een seksuele minderheid behoren. Daaruit blijkt dat kinderen tussen de 8 en 12 jaar die opgroeien met twee moeders zich vaker afvragen of ze later samen met een jongen of een meisje moeten zijn.

Documentaire

Esmée van Loon (23) heeft ook twee moeders. Ze maakte er de documentaire Dubbel Geluk over, die vorige week op tv verscheen. Hiervoor interviewde ze drie andere jongvolwassenen die ook zijn opgegroeid met lesbische ouders. Dat is voor haar nooit een ding geweest. "Ik ben supertrots op mijn ouders en kan me geen lievere moeders voorstellen."

Esmée is gelukkig met twee moeders: 'Opgroeien was heel fijn'

Esmée groeide op met twee moeders en besloot om een documentaire te maken over deze vorm van ouderschap.

Niet de norm

Esmée weet niet of het toeval is, maar ze herkent zich in de uitkomsten van het Amerikaanse onderzoek. "Ik ben zelf ook lesbisch. Homoseksualiteit is voor mij niet vreemd. Mijn biologische vader is samen met een man, ook mijn neef is getrouwd met een man. Ik ben opgegroeid met het idee dat je niet binnen de heteroseksuele norm hoeft te vallen. Dat ik een vriendinnetje kreeg, vond niemand vreemd."

Veel mensen denken dat vooral jongens die worden opgevoed door twee vrouwen een vaderfiguur nodig hebben, om bijvoorbeeld uit te leggen hoe je moet scheren. Het Amerikaanse onderzoek onder de 17-jarigen is daar helder over. "Voor de psychosociale gezondheid van jongens maakt het echt niks uit", zegt hoogleraar Henny Bos. "Gender stereotyperingen zoals scheren kunnen ook worden geleerd door mannelijke rolmodellen uit hun omgeving, zoals een opa of een oom." 

Of meisjes die bij homoseksuele mannen wonen een moeder missen, moet nog blijken. "We hebben nog niet gekeken naar homoseksuele mannen met dochters. Die mannen hebben pas later kinderen gekregen. De kinderen zijn nog niet zo oud, die onderzoeken komen allemaal nog."

Vader en moeder

Volgens Bos hebben de homoseksuele ouders van de jongeren best moeten strijden om hun relatie en hun zwangerschap geaccepteerd te krijgen door de samenleving. Hun kinderen hebben daar stukken minder last van. "Homoseksuele mannen en lesbische vrouwen kunnen nu in Nederland trouwen en kinderen krijgen. Dat wordt ook door 73 procent van de Nederlandse bevolking geaccepteerd."

Toch blijkt uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau dat net zoveel mensen, zo'n 74 procent, het gezond vinden voor een kind als het een vader en een moeder heeft. Bos: "Ik noem dit gelimiteerde acceptatie." 

Volledig geaccepteerd

Esmée wordt in haar omgeving volledig geaccepteerd: "Omdat mijn ouders gay zijn, wist ik dat zij er geen problemen mee zouden hebben. Iedereen in mijn omgeving accepteert dat. Maar er blijven altijd mensen die hier nog steeds moeite mee hebben. Daarom hoop ik met mijn films deze onderwerpen te normaliseren en op een speelse en ongedwongen manier mensen te informeren."

Is de kans dat je homo of lesbisch wordt groter als je kind bent van twee moeders? "Nee," zegt Bos. "Homoseksueel zijn heeft niks te maken met opvoeding. Mensen die opgroeien met een vader en moeder, zien dat vaker als de norm, ze hebben vaak geen voorbeeld dat je ook een relatie kunt hebben met iemand van hetzelfde geslacht. Kinderen die zijn opgegroeid met homoseksuele ouders, hebben dat wel."

'Wie is de echte moeder?': 5 vragen die regenbooggezinnen te vaak horen

Twee moeders met drie kinderen: Sabine en Miriam hebben een regenbooggezin. Zij geven je de antwoorden op vragen die zo cliché zijn, dat jij ze straks gelukkig niet meer hoeft te stellen.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Extra lastig voor mannen: geen vrouw, wel een kinderwens

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore