Ga naar de inhoud
Huizenmarkt

91 procent van de koophuizen te duur voor Jan Modaal – waar kun jij nog wonen?

Beeld © ANP

Het wordt steeds moeilijker voor starters op de huizenmarkt om een huis te kopen. Voor modaalverdieners zijn meer dan negen op de tien koophuizen in Nederland onbetaalbaar. Dat blijkt uit gegevens van taxatiebureau Calcasa. Bekijk hier waar jij de huizen nog kan betalen.

Met het systeem van Calcasa kan voor elk huis in Nederland automatisch een taxatie worden gemaakt. Op verzoek van RTL Nieuws bekeek Calcasa per gemeente hoeveel koopwoningen betaalbaar zijn voor verschillende inkomens.

Bij een doorsnee inkomen van 36.000 euro per jaar en zonder spaargeld kun je een maximale hypotheek krijgen van zo'n 162.000 euro. Het overgrote deel van de koopwoningen in Nederland is duurder: slechts negen procent van de huizen zou voor dat bedrag te koop zijn. Zou, want die huizen staan niet per se daadwerkelijk te koop.

38 procent onder modaal

38 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een inkomen onder modaal. Dat kunnen alleenstaanden, gezinnen of stellen zijn. Pas als je tussen de 4.000 en 5.000 euro per maand verdient, worden je kansen echt goed. Dan is de helft van de Nederlandse huizenmarkt betaalbaar.

De betaalbaarheid verschilt behoorlijk per gemeente. Zo kun je met een modaal inkomen in gemeentes als Bloemendaal of Laren bijna geen enkel huis betalen, terwijl in Delfzijl ruim de helft van de huizen betaalbaar is.

Bekijk hier waar jij een huis kunt betalen:

Selecteer je bruto maandinkomen met de slider. Het verhaal gaat verder onder de tool.

Werkt de tool niet goed? Open hem in een nieuw tabblad.

Maximale inkomen

Voor elk inkomen is een maximale hypotheek berekend, waarbij is uitgegaan van een éénverdiener. Koop je samen een huis, dan kun je met hetzelfde totale inkomen minder geld lenen. Het inkomen van de minstverdienende partner telt namelijk niet volledig mee, bij de berekening door de geldverstrekker. 

De cijfers van Calcasa gaan over alle koophuizen in een gemeente, ongeacht of die momenteel te koop staan of niet, en zijn gebaseerd op het derde kwartaal van 2018.

Zoek het op

De cijfers vliegen je in het nieuws om de oren, maar wat betekenen ze voor jou? De onderzoeksredactie van RTL Nieuws vertaalt de meest interessante data naar interactieve tools, graphics en kaarten. Zo kun jij jouw eigen situatie of buurt bekijken.

Bekijk alle artikelen op de overzichtspagina van Zoek het op of druk op 'Volgen' om automatisch op de hoogte te worden gehouden van nieuwe artikelen.