Preventief opgepakt

Justitie: enkelbanddragers tijdelijk buiten beeld door storing

10 mei 2019 11:36 Aangepast: 10 mei 2019 11:58
Een elektronische enkelband. Beeld © ANP XTRA

Door een softwarestoring was justitie het zicht op enkelbanddragers tijdelijk kwijt. Een aantal van hen werd voor alle zekerheid 'preventief ingesloten'.

Nederland telt zo'n 700 enkelbanddragers. Dat zijn verdachten en veroordeelden die thuis moeten blijven of bepaalde plaatsen moeten mijden. Door de storing konden zij enige tijd gaan en staan waar ze wilden.

Storing verholpen

De storing is inmiddels verholpen, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. "Er wordt hard gewerkt om het systeem weer 100 procent stabiel te krijgen."

Slachtoffers van delinquenten die nu een enkelband is aangemeten en hun eventuele nabestaanden worden door justitie 'zo snel mogelijk geïnformeerd' over de uitval van het systeem.

De storing met het toezicht op enkelbanddragers heeft niets te maken met de landelijke storing bij Tele2 waardoor het Openbaar Ministerie (OM) vanochtend verminderd bereikbaar is. Vanaf diverse providers kan niet naar OM-nummers worden gebeld. Het is bijvoorbeeld nu niet mogelijk om vanaf een KPN of T-Mobile-nummer naar het OM te bellen.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore