Kazerne Schaarsbergen

Huilende oud-militair vertelt over mishandelingen: 'Het was een hel, puur sadisme'

10 mei 2019 11:31 Aangepast: 22 juli 2019 14:46
Archieffoto Beeld © ANP

Drie militairen die oud-collega's beschuldigen van mishandeling, bedreiging en vernedering hebben in de militaire kamer in de rechtbank in Arnhem emotionele verklaringen afgelegd. "Het was niet een ontgroeninkje of wat gepest. Het was een hel, puur sadisme, vanaf de eerste dag weggeduwd door de meerderen, alsof je een stuk vuil bent. Gekleineerd worden, uitgelachen worden, geestelijk en lichamelijk mishandeld worden", vertelt een van de slachtoffers.

De verdachten - tussen de 26 en 40 jaar - zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) in de eerste helft van 2013 in de fout gegaan: in de Oranjekazerne in Schaarsbergen en tijdens een oefeningsweek in Duitsland. Ze zouden collega's hebben geschopt en geslagen, een van hen bijna dagelijks.

Hij, Alan (niet zijn echte naam), zou stelselmatig zijn getreiterd en er zou ook steeds op zijn bed en op hem zijn geplast, waarbij een groepje om hem heen kwam staan.

Overheen pissen

Drie verdachten hebben zich volgens de aanklaagsters schuldig gemaakt aan 'driemantillen', waarbij twee personen iemand op de grond drukken en een derde met zijn blote billen op of vlakbij het gezicht van het slachtoffer zit of hangt. Enkele verdachten hebben volgens het OM gedreigd met wapens, uit de wapenkamer, waar ze niet mochten komen.

Slachtoffer Alan doet vandaag huilend zijn verhaal. "De angst als een doorgeladen wapen tegen mijn hoofd gehouden werd. Iedereen zag het, maar niemand deed wat. Walging voelen, het sadisme op de gang. Mentaal gebroken worden, lichamelijk misbruikt worden en als slaaf moeten kruipen. De vernedering als er iemand over je heen pist, en zelfs je meerderen lachend toekijken. Elke keer weer en weer en weer. Het leek wel een soort sekte, of maffia, met eigen regels, Geen saamhorigheid, geen collegialiteit, zelfs met krijgsgevangen mag je niet zo omgaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Militairen ontkennen mishandeling collega's: 'Nooit fysiek aangepakt'

Nog geen strafeis

Het Openbaar Ministerie zou vandaag met een strafeis komen, maar dat wordt later. De zaak wordt voor nu aangehouden. Aanleiding is het oordeel van de rechter gisteren, dat een deel van de beschuldigingen verjaard zouden zijn. Het OM wil opheldering welke beschuldigingen verjaard zijn. Daar gaat het OM al direct tegen in beroep. Pas daarna kan er een strafeis worden geformuleerd.

Veiligheid familie

Alan vreesde niet alleen voor zijn eigen veiligheid, zegt hij vandaag in de militaire kamer. "Ik voelde me zo onveilig en elke dag ging ik meer kapot. De bedreigingen maakten me gek. Ze bedreigden niet alleen mij, maar ook mijn familie met de dood. Ik ging vaak naar huis om te checken of alles veilig was."

Alan deed een zelfmoordpoging en zat op een gesloten afdeling. Hij heeft nog steeds therapie.

Schadevergoeding

Hij eist 5000 euro schadevergoeding, maar het is hem niet te doen om het geld, zei zijn advocate. Hij trekt volgens haar meteen de vordering in als de verdachten hun verantwoordelijkheid nemen en erkennen wat er is gebeurd en daarvoor spijt betuigen.

"Ik wil gerechtigheid. Drie woorden, het spijt me, het zou zoveel helpen'', zei hij.

Trauma opgelopen

Twee andere gepeste oud-collega's lieten vandaag een slachtofferverklaring voorlezen omdat ze het te moeilijk vonden in de zaal aanwezig te zijn. In de verklaringen ging het over de impact van de mishandelingen op hun leven. "Het heeft mij in mijn greep", zegt een van hen in zijn verklaring. "Jullie zijn voorgoed in mijn leven, wel gelukkig alleen in mijn gedachten. Ik heb een trauma opgelopen. Ik wens niemand dit toe. Hopelijk beseffen jullie na vandaag wat jullie hebben aangedaan en nemen jullie verantwoording."

Een andere slachtoffer kijkt terug op een deel van zijn leven dat hij niet meer terugkrijgt. "Vijf jaar zijn verwoest. Net als mijn carrière. Angst, woede en onbegrip is wat achterbleef. En drie levens zijn verwoest. Heren bedankt."

De vijf verdachten ontkennen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Drugs, drank en prostituees in kazerne Schaarsbergen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore