Ga naar de inhoud
Nederland

Penisverlenging is een slecht idee: 'Niet effectief en riskant'

Voetbalsupporters dragen een penis door Amsterdam. Beeld © ANP

Als je niet tevreden bent met de grootte van je penis, laat dan vooral geen penisverlenging doen. Uit onderzoek blijkt dat zowel chirurgisch als op andere manieren een penisverlenging niet werkt. Of erger.

"Dit soort behandelingen zou eigenlijk nooit uitgevoerd moeten worden", zegt de Britse uroloog Gordon Muir die via het Instituut voor Psychiatrie, Psychologie en Neurowetenschappen van King's College London bij het onderzoek betrokken was. "Het is op elke manier verkeerd."

Primeur:
Lees ook:
Primeur: penisverkleining bij man met geslachtsdeel van normale lengte

Hij vertelt dat sommige mannen na de procedure juist een kleinere penis of erectieproblemen hebben. "Dit gaat om kwakzalvers die misbruik maken van kwetsbare mannen", licht Muir het onderzoek toe bij The Guardian. Veel mannen die een penisverlenging ondergaan, hebben juist een normale penis, maar denken dat ze aan een bepaald beeld moeten voldoen.

Misvormd

Volgens Muir kost een penisverlenging al snel 40.000 euro, houdt een man er vaak een misvormde penis aan over en is maar 20 procent daadwerkelijk tevreden na de behandeling.

Papoea-mannen
Lees ook:
Papoea-mannen laten massaal troep in hun penis spuiten voor groter lid

1200 mannen

De wetenschappers onderzochten 21 verschillende methodes die op in totaal bijna 1200 mannen werden verricht. Het onderzoek is gepubliceerd in Sexual Medicine Reviews.

"Alleen mensen die volledig op de hoogte zijn van alle mogelijke problemen, weten wat er wel en niet klopt en een volledige psychologische analyse hebben ondergaan, zouden de behandeling moeten overwegen", zegt Muir.