Belastingvoordelen

Aantal elektrische auto's in jaar tijd verdubbeld

10 mei 2019 02:24 Aangepast: 10 mei 2019 08:30
Beeld © Piet P

Het aantal volledig elektrische auto's op de Nederlandse wegen is in een jaar tijd verdubbeld. Er rijden er nu 45.000 rond, meer dan twee keer zo veel als een jaar geleden. Het populairst is de Tesla Model S, waarvan er nu meer dan 5000 rondrijden.

Het CBS maakte deze cijfers bekend op basis van gegevens van de verkeersdienst RDW.  Naast de Tesla  zijn ook de Jaguar I-Pace en Nissan Leaf populair in Nederland. 

Tien keer zo veel

De volledig elektrische auto, dus niet plug-in hybride die ook op benzine kan rijden, is aan een enorme opmars bezig. Vijf jaar geleden waren het er in heel Nederland nog geen vijfduizend. Nu zijn het er op een haar na tien keer zo veel. 

De enorme opkomst lijkt te danken aan de fiscale voordelen die elektrisch rijden oplevert. Leaserijders hebben een veel lagere bijtelling en elektrische auto's zijn zelfs helemaal vrijgesteld van wegenbelasting. 

Accu elektrische Jaguar snel leeg: 'Ik reed 90 over de snelweg'

Alexander heeft een elektrische Jaguar I-Pace. De auto zou op papier 470 kilometer moeten halen. Maar in praktijk haalt hij dat bij lange na niet. De accu is snel leeg en laadt traag.

Hybride op zijn retour

Tegelijkertijd blijkt uit de cijfers van het CBS dat de plug-in hybrides op zijn retour is. Daarvan telt Nederland er nu zo'n 4000 minder dan in 2018. De belastingvoordelen die eerder ook voor deze auto's golden zijn afgebouwd, omdat ze hun beoogde doel -het vergroenen van het verkeer- niet bereikten. Integendeel zelfs. 

Leaserijders kozen vanaf 2014 massaal voor een plug-in vanwege het belastingvoordeel, maar veel van hen reden gewoon al hun kilometers op de benzinemotor. En omdat hybride auto's veel zwaarder zijn dan gewone benzineauto's, stootten zij juist veel meer CO2 uit, niet minder. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amsterdam wil over tien jaar geen benzine- en dieselauto's meer in de stad

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`