Meer ouderen en jongeren

Weer meer verpleegkundigen aan het werk

10 mei 2019 00:43 Aangepast: 10 mei 2019 01:42
Archieffoto. Beeld © ANP

Het aantal verpleegkundigen in Nederland is voor het vierde jaar op rij gestegen. Volgens het CBS waren er in 2017 ruim 186.000 verpleegkundigen werkzaam in Nederland.

Sinds 2014, toen er een kleine 162.000 verpleegkundigen in de zorg werkten, steeg het aantal elk jaar iets. Hoe die stijging zich verhoudt tot het aantal openstaande vacatures is niet bekend. Het is dus maar de vraag of het genoeg is. 

De afgelopen jaren kwamen er geregeld alarmerende berichten uit de zorg, onder meer over het grote tekort aan verpleegkundigen. De wachttijden in de zorgen zouden erdoor zijn opgelopen en de zorg duurder zijn worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tekort aan verpleegkundigen is 'urgent probleem'

Miniatuurvoorbeeld
Lastig te vinden:

Alarm over tekort aan personeel in de zorg

Meer ouderen en meer jongeren

Het toekomstbeeld op langere termijn is niet direct duidelijk. Het aantal verpleegkundigen dat de pensioengerechtigde leeftijd nadert stijgt bovengemiddeld hard, wat de nodige zorgen baart voor de toekomst.

Maar tegelijkertijd kiezen ook steeds meer jongeren voor een baan als verpleegkundige.En ook die groep groeide bovengemiddeld hard. En dezelfde positieve trend laten de opleidingen zien: die deelden elk jaar fors meer diploma's uit. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore