Ga naar de inhoud
Nieuwe vaarregels

Geen wijntje meer op het water? Amsterdam onderzoekt alcoholverbod vaarverkeer

Drukte op het water in Amsterdam (archieffoto). Beeld © ANP

De gemeente Amsterdam laat onderzoeken of het mogelijk is een (gedeeltelijk) alcoholverbod in te stellen op het water. In bepaalde delen van de stad zou het dan niet langer mogelijk zijn aan boord van een vaartuig alcohol te drinken.

De gemeenteraad heeft vandaag ingestemd met nieuwe vaarregels die de drukte op het water en overlast voor omwonenden moeten inperken. Er bestaat veel weerstand tegen de nieuwe regels.

Illegale pleziervaart

Straks mag niet langer zonder vergunning worden gevaren met meer dan twaalf mensen aan boord. De gemeente gaat maximaal 550 boten een vergunning geven voor passagiersvaart. Er komt een mogelijkheid om een nachtelijk vaarverbod in te stellen.

In de raad was veel kritiek op de vergunning die straks nodig is voor het vervoeren van meer dan twaalf mensen.  Maar wethouder Sharon Dijksma zei dat de maatregel nodig is om illegale pleziervaart tegen te gaan.

Amsterdam
Lees ook:
Amsterdam wil minder boten in de grachten en neemt maatregelen

Eerder al kwam er veel kritiek van rederijen en eigenaren van plezierboten. Maandag blokkeerden tientallen particuliere botenbezitters de gracht bij de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema, uit onvrede met het nieuwe beleid.

Grip op de gracht

Volgens wethouder Dijksma zijn de regels nodig om 'grip te krijgen op de gracht'. De afgelopen jaren is het een stuk drukker geworden op het water en is het aantal meldingen van overlast ook flink toegenomen, zei ze.

Het nieuwe vaarbeleid bestaat uit twee delen. Later dit jaar wordt gesproken over op- en afstapplaatsen, ligplaatsen en goederenvervoer op het water.

Vrijwilligers vissen grachten schoon na Koningsdag

01:20
Traditiegetrouw was het na Koningsdag een enorme troep in de Amsterdamse grachten. Vrijwillligers hielpen met de schoonmaak.