Schoppen en slaan

Militairen ontkennen mishandeling collega's: 'Nooit fysiek aangepakt'

09 mei 2019 18:52 Aangepast: 09 mei 2019 18:52
De Oranjekazerne in Schaarsbergen. Beeld © ANP

Twee militairen en drie oud-militairen die worden beschuldigd van mishandeling, bedreiging en vernedering van drie vroegere collega's, zeggen dat ze daar niets mee te maken hebben. Ze hebben niets gezien of gemerkt, zeiden ze vandaag voor de militaire kamer van de Arnhemse rechtbank.

Ze zeiden ook dat ze zich zeker zelf niet schuldig hebben gemaakt aan de incidenten, als die al zouden zijn gebeurd. Ze zouden collega's hebben geschopt en geslagen, één van hen bijna dagelijks, vooral in de doucheruimte en bij de bar. Hij zou stelselmatig zijn getreiterd en er zou ook op hem zijn geplast.

Dat zou in de eerste helft van 2013 zijn gebeurd in de Oranjekazerne in Schaarsbergen en bij een oefening in Duitsland. De verdachten zijn tussen de 26 en de 40 jaar oud.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaten: zaak tegen mishandelende militairen is verjaard

Drie verdachten hebben zich volgens de aanklaagsters schuldig gemaakt aan 'driemantillen', waarbij twee mensen iemand op de grond drukken en een derde met zijn blote billen op of vlak bij het gezicht van het slachtoffer zit of hangt. Een paar verdachten hebben volgens het OM gedreigd met wapens uit de wapenkamer, waar ze niet mochten komen. Ook op de schietbaan zou het zijn misgegaan bij de mortiergroep, waar de betrokkenen bij hoorden.

Uit de hand gelopen

De rechtbank hield hen allerlei belastende verklaringen van de aangevers voor en ging in op de ontkenningen van de verdachten. De voorzitter van de raadkamer wilde weten of het ging om 'correcties', of grappen die onbedoeld uit de hand liepen.

De verdachten bleven ontkennen. Wel zeiden ze dat de man die de voornaamste aanklacht indiende en naar de media stapte, zelf tal van fouten maakte, maar dat ze hem 'nooit fysiek hebben aangepakt'.

Verzoek afgewezen

De rechtbank besloot dat de aanklacht van het OM vóór 20 maart 2013 is verjaard, maar inhoudelijk maakt dat weinig verschil. Andere verzoeken van de advocaten om het OM niet bevoegd te verklaren, onder meer omdat het strafrechtelijk onderzoek pas in 2017 op gang kwam, wees de raadkamer af.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Drugs, drank en prostituees in kazerne Schaarsbergen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`