Brucellose

Zeldzame hondenziekte duikt op: NVWA waarschuwt dierenartsen

09 mei 2019 14:55 Aangepast: 09 mei 2019 17:25
Een hond wordt onderzocht door een dierenarts. Beeld ter illustratie. Beeld © iStock

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vraagt dierenartsen in Nederland alert te zijn op het opduiken van de hondenziekte brucellose. Tegen deze ziekte, die onder andere zorgt voor ernstige rugklachten, bestaat geen therapie. Honden die zijn besmet, krijgen daarom een spuitje.

Brucellose is een infectieziekte bij zoogdieren die wordt veroorzaakt door Brucella, een bacterie. Er zijn verschillende soorten Brucella.

De NVWA heeft bekendgemaakt dat de bacteriesoort Brucella canis kort geleden bij meerdere honden in één hondenfokkerij in Nederland aangetroffen. De NVWA wil niet bekendmaken om welke fokkerij het gaat, alleen dat het gaat om een 'professionele fokker' met 'enkele tientallen honden'.

Alle honden onderzocht

De NVWA heeft alle aanwezige honden op de fokkerij onderzocht. Daarbij is aangetoond dat de infectie zich heeft kunnen verspreiden tussen verschillende groepen, rassen en geslachten. Ook enkele nakomelingen die nog in de fokkerij aanwezig waren, bleken geïnfecteerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dierenartsen slaan alarm: tientallen paarden overleden door giftige esdoorn

Een derde van de honden bij deze fokker bleek besmet. Er zaten ook geïmporteerde rashonden uit Rusland bij. Alle besmette dieren zijn, na advies van deskundigen en NVWA en in overleg met de houder, geëuthanaseerd om verdere verspreiding te voorkomen.

NVWA traceert klanten fokker

De NVWA probeert op dit moment de hondeneigenaren te traceren die een pup bij de betreffende fokker hebben gekocht. "Zij ontvangen hierover eerdaags een brief."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Annelies heeft spijt van doorgefokte hond: 'Hij piept van de pijn'

Dood geboren

Honden die besmet zijn, krijgen vaak last van serieuze rug en/of nekpijn. Maar ook andere symptomen komen voor. Bij zwangere teven is de kans groter dat de puppy's dood worden geboren of verzwakt tot leven komen. Bij reuen zijn de belangrijkste verschijnselen: ontsteking in bijbal, testikel of prostaat, onvruchtbaarheid en pijn en moeilijkheden met plassen en ontlasten.

Overdracht van de ziekte van hond naar mens is mogelijk, maar lijkt wereldwijd niet veel voor te komen, meldt de NVWA.

Bedrijf van de fokker is geblokkeerd

Het agentschap laat verder weten dat het bedrijf van de fokker is geblokkeerd. "Dit betekent dat er tot nader order geen dieren aan- of afgevoerd mogen worden van het bedrijf."

Mensen die zich zorgen maken over hun hond, adviseert de NVWA contact op te nemen met hun dierenarts.

Hoe raken honden besmet?

  • Het is voornamelijk een dekinfectie. Het sperma van de reu brengt de besmetting over.
  • De bacterie wordt in hoge mate uitgescheiden in de foetus, placenta, vruchtwater en vaginale uitvloeiing na een abortus of doodgeboorte. Direct contact van de bacterie met de slijmvliezen kan een besmetting veroorzaken.
  • Pups kunnen al tijdens de dracht of via de moedermelk besmet raken.
  • Ook direct contact van de slijmvliezen met vaginale uitvloeiing tijdens loopsheid, urine, speeksel, neus- en ooguitvloeiing en ontlasting kan een besmetting veroorzaken.

Hoe raken mensen besmet?

  • Mensen raken besmet door direct contact van de bacterie met slijmvliezen of beschadigde huid.
  • Met name personen die in direct contact komen met honden na een geboorte of abortus- en laboratoriummedewerkers lopen risico.
  • De incubatietijd varieert sterk: van 1 week tot 6 à 7 maanden.

Bron: NVWA

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore