Verdachte Thijs H.

Reconstructie: drie doden in vier dagen, dit weten we tot nu toe

09 mei 2019 15:56 Aangepast: 09 mei 2019 19:30
Thijs H.

De 27-jarige Thijs H. uit Den Haag wordt in verband gebracht met drie doden in vier dagen tijd. Een vrouw werd gedood in het Scheveningse Bos in Den Haag, twee wandelaars kwamen om het leven op de Brunssummerheide bij Heerlen. Dit gebeurde er sinds afgelopen zaterdag.

zaterdag 4 mei 2019

tijdstip onbekend

'Halverwege de middag' hoort een bewoner van een huis aan de Hooikade in Den Haag herrie in de woning naast hem. Het blijkt zijn nieuwe buurman Thijs H. die de badkamerdeur op de gang van zijn nieuwe woning heeft ingeslagen. H. maakt een verwarde indruk op de bewoner, Arnold, die dan nog denkt zijn buurman dronken is.

"Er kwam alleen maar vreemde taal uit, hij was heel erg verward. Ik denk dat hij heel erg dronken was of zo. Ik kon niet echt hoogte van hem krijgen", aldus Arnold tegen de NOS.

Een moord in Den Haag, twee in Limburg, één verdachte: een reconstructie:

Thijs H. is opgepakt in verband met de moorden.

14.30 uur

Zaterdagmiddag rond 14.30 uur verliet de 56-jarige Etsuko - een van oorsprong Japanse vrouw - haar huis aan de Nicolaistraat in Den Haag voor een wandeling met haar twee hondjes. Etsuko was een opvallende verschijning in de buurt. Een van haar twee honden is gehandicapt en loopt daarom met een invaliderekje.

Rond 15.40 uur werd het lichaam van Etsuko gevonden naast haar bakfiets in het Scheveningse Bos, op ongeveer tien minuutjes fietsen van haar woning. Ze is vermoedelijk neergestoken, maar waarom en door was op dat moment niet bekend.

Haar gehandicapte hond is bij Etsuko gebleven. De andere hond werd later teruggevonden. Ze bleven beiden ongedeerd.

De 56-jarige vrouw die dood werd aangetroffen in de Scheveningse Bosjes. De 56-jarige vrouw die dood werd aangetroffen in de Scheveningse Bosjes.

dinsdag 7 mei 2019

11.00 uur

Een wandeling over de Brunssummerheide bij Heerlen bezorgt een jonge vrouw de kriebels als ze merkt dat ze wordt achtervolgd. "Ik vond het opmerkelijk dat hij geen hond bij zich had. Normaal loopt iedereen hier met een hond. Ik groette hem, maar hij zei niks terug. Ik had er een raar gevoel bij", vertelt de vrouw aan RTL Nieuws.

Ze wist haar belager van zich af te schudden door haar pas te versnellen. Toen ze uitkwam op een open plek ging de man ervandoor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jonge vrouw achtervolgd door Thijs H.: 'Ik kreeg gelijk een vreemd gevoel'

11.50 uur

Kort voor het middaguur krijgt de politie Limburg melding van een dode vrouw op de Brunssummerheide. Het is Diny, een 63-jarige vrouw uit Heerlen die haar hond iedere middag uitliet op de hei.

De politie meldt aanvankelijk dat Diny is omgekomen na een steekincident, maar trekt dat bericht later in. Diny is omgekomen als gevolg van 'een geweldsmisdrijf'.

Haar buurvrouw typeert het slachtoffer als 'een hele lieve vrouw'. "We hadden altijd goed contact en konden goed met elkaar opschieten. Het is ongelooflijk wat hier gebeurt. We zijn heel erg geschrokken. Ze was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats."

12.20 uur

Terwijl de politie onderzoek doet naar de dood van Diny, krijgt ze opnieuw een melding van een wandelaar. Vlak bij Diny wordt het lichaam van een 68-jarige man uit Heerlen aangetroffen. Ook hij blijkt om het leven gebracht.

De honden van beide slachtoffers bleven ongedeerd.

14.03 uur

"Heeft u informatie over het slachtoffer en haar bezoek aan de Scheveningse Bosjes op zaterdagmiddag 4 mei?" Drie dagen na de raadselachtige dood van Etsuko doet de politie een getuigenoproep aan mensen die mogelijk meer weten. "Misschien is het iemand opgevallen dat zij daar samen met iemand liep of dat iemand haar aansprak."

In het tv-programma Opsporing Verzocht toonde de politie die avond ook nog foto's van het slachtoffer. Het leverde ruim dertig tips op.

nacht van dinsdag op woensdag

Enkele uren na de moord op de Brunssummerheide gaat Thijs H. naar ggz-instelling Mondriaan in Maastricht. Volgens dagblad De Limburger heeft hij er overnacht. 

De instelling wil niet reageren op het nieuws. "Wij zijn enorm geschrokken, maar er loopt nu een politie-onderzoek", zegt een woordvoerder. "Zolang het onderzoek loopt, doen we geen verdere mededelingen." 

woensdag 8 mei 2019

21.26 uur

De politie deelt de naam en foto van Thijs H. uit Den Haag als verdachte van drie moorden. De politie waarschuwt mensen om de man niet zelf te benaderen in verband met zijn mogelijk labiele geestelijke gesteldheid.

Thijs H. bij het verlaten van de Mondriaankliniek waar hij werd behandeld. Thijs H. bij het verlaten van de Mondriaankliniek waar hij werd behandeld.

22.30 uur

Binnen een uur wordt Thijs H. opgepakt ergens aan een rijksweg in Zuid-Limburg. Een tipgever had H. herkend op de Bemelerberg. 

H. zit in volledige beperkingen en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. Die zegt niet te weten hoe lang de beperkingen gelden. "Ik moet zo naar het politiebureau en heb niks zinvols te melden. Het is een precaire zaak. Morgen wordt Thijs voorgeleid."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore