'Rammelend onderzoek'

Advocaten: zaak tegen mishandelende militairen is verjaard

09 mei 2019 13:56 Aangepast: 09 mei 2019 13:57
Archieffoto Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie is niet bevoegd om vijf (oud-)militairen te vervolgen voor mishandeling van drie collega's. Het OM is namelijk veel te laat met de aanklachten tegen hen, vinden hun advocaten.

De verdachten - tussen de 26 en 40 jaar - zijn volgens het OM in de eerste helft van 2013 in de fout gegaan, in de Oranjekazerne in Schaarsbergen en tijdens een oefeningsweek in Duitsland.

Drie-man-tillen

Het OM had de zaak al in dat jaar kunnen oppakken na een intern onderzoek van Defensie, maar pas in 2018 werd het besluit tot vervolging genomen, zeggen de advocaten. Zij vinden dat de zaak is verjaard en bovendien in strijd is met de beginselen van een goede rechtsorde.

De verdachten, van wie twee nog militair zijn, worden beschuldigd van mishandeling, bedreiging en vernedering. Zo zouden ze met een ontbloot onderlichaam op gezichten van slachtoffers zijn gaan zitten - het zogenoemde drie-man-tillen - en zou over een van hen zijn geplast.

Een meerdere wordt ernstig kwalijk genomen dat hij niet ingreep.

Rammelend onderzoek

Aanvankelijk waren er tien verdachten, maar tegen de helft was geen overtuigend bewijs, menen de aanklaagsters.

De verdediging vindt ook dat het strafrechtelijk onderzoek rammelde, omdat de verklaringen van de aangevers tegenstrijdig, onbetrouwbaar en leugenachtig zijn. Ook het motief van het OM om alsnog te gaan vervolgen, deugt volgens de advocaten niet.

Aanleiding was volgens hen dat een van de slachtoffers naar de media was gestapt, waarna ophef ontstond. Deze aangever volgt het proces via een videoverbinding.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Forse schadevergoeding voor gepeste en vernederde militairen Schaarsbergen

OM: niet verjaard

Maar volgens de officier van justitie is de verjaringstermijn van zes jaar niet geschonden, omdat verdachten vorig jaar wisten waarvoor ze precies worden vervolgd.

Ze wees er ook op dat pas na het interne onderzoek nog meer strafbare feiten naar boven kwamen. En die moeten echt aan de rechter worden voorgelegd, vindt ze. 

Ook duurde de kwestie lang vanwege de negatieve en gesloten groepscultuur en omdat aangevers aarzelden om allerlei redenen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`