Dierenleed

Dierenorganisaties trekken aan de bel: geef geen dier cadeau

10 mei 2019 12:00 Aangepast: 10 mei 2019 12:06
Archieffoto Beeld © Getty

Stop met een dier als geschenk geven. Die noodkreet doen dierenorganisaties bij RTL Nieuws. Volgens de Dierenbescherming ontstaat er 'onnodig dierenleed' als mensen elkaar een dier cadeau geven.

Aanleiding is een oproep op onze site met de vraag wie wel eens een dier cadeau heeft gedaan of gekregen. Daarop kwamen duizenden reacties binnen van mensen die ooit een dier hebben gekregen. Het gaat om honden, katten, maar zelfs ook slangen of hangbuikzwijnen. 

"Als je toch cadeau wil geven, vraag dan van tevoren of de jarige job het ziet zitten", zegt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming. Of nog beter: "Geef een geldbedrag cadeau. Dan kan iemand alsnog zélf beslissen."

Wettelijke zorgplicht

Wie een huisdier als cadeau geeft, geeft ook een wettelijke zorgplicht 'cadeau', zo stelt stichting Dier & Recht. Dierenwetenschapper Sarah Pesie, verbonden aan de stichting, zegt: "Het staat in de wet dat, zodra je een huisdier hebt, je verplicht bent er goed voor te zorgen en de juiste huisvesting te hebben."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

En dan krijg je ineens een huisdier cadeau: 'Binnen twee weken was-ie dood'

"Er staat bijvoorbeeld voor sommige dieren in de wet hoe groot de kooi moet zijn waar ze in zitten. Je moet echt aan regels voldoen en mensen die zo'n dier cadeau krijgen, hebben daar niet over nagedacht." 

Waarom doen we het eigenlijk? 

Waarom is het nou zo leuk om een huisdier cadeau te geven? "Het verrassingseffect is hoog", zegt Pesie. "Een dier is een speciaal cadeau dat, als er goed voor wordt gezorgd, heel lang meegaat. Dus als je het van een heel liefdevol persoon krijgt, kan ik me voorstellen dat het een band creëert en dat je een levende herinnering hebt aan de persoon die het cadeau heeft gegeven."

Ook de voorpret van de gevers is een element dat meespeelt. Zo weet bijvoorbeeld Willeke, die van haar collega's een konijn kreeg, dat haar collega's er weken lang lol om hebben gehad. "Het heeft iets grappigs en ludieks om iemand een huisdier cadeau te geven", weet Pesie. "Maar de ontvanger vindt het niet altijd heel grappig." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pup-fluencers en poezen met poen: deze huisdieren verdienen meer dan jij

Bibiche kreeg een chihuahua cadeau en was daar helemaal niet blij mee

Hond Rocky bleek nogal een gebruiksaanwijzing te hebben.

Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming zegt dat mensen een romantisch beeld van hebben van 'verrassingsdieren'. "Denk aan romcoms waarin iemand een grote doos krijgt met een strik erom, waar dan een heel zachte puppy uit springt. Iedereen denkt: ah, wat schattig. En mensen denken niet: daar zit je dus meer dan tien jaar aan vast."

Hoge kosten

Een andere reden waarom het niet slim is om een huisdier cadeau te geven, zijn de hoge kosten waar je de ander mee opzadelt, zo stelt Dier & Recht. "Een konijn heb je al voor twintig euro, en voor honderd euro heb je er een klein hok bij", legt Pesie uit. "Maar als het dier een abces aan zijn pootje heeft, ben je zó 300 euro aan dierenartskosten kwijt. Daar houden de gevers geen rekening mee."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevaar nummer 1 bij jonge huisdieren: iets raars eten

Bovendien is het geven van een huisdier eigenlijk verboden. Pesie haalt artikel 2.31 erbij, het 'Verbod op het gebruik van dieren als prijs', waarin staat dat het verboden is om dieren 'als prijs, beloning of gift uit te loven of uit te reken naar aanleiding van wedstrijden, verlotingen, weddenschappen of andere dergelijke evenementen'. "Het is in de praktijk natuurlijk, op een verjaardag bijvoorbeeld, niet te doen om die wet te handhaven. Maar dat het verboden is, zegt wel wat."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore