Valse papieren

'Balie-jihadist' ontkent, maar wil wel in cel blijven uit angst voor uitzetting

09 mei 2019 12:39 Aangepast: 09 mei 2019 12:43
Debatcentrum De Balie in Amsterdam, waar de vermeende IS-strijder werd herkend. Beeld © ANP

'Aziz' Abd A., de Syriër die bekendstaat als de 'Balie-jihadist', ontkent met klem de beschuldigingen tegen hem. Maar hij wil wel in de cel blijven zitten. Als hij namelijk uit de cel komt, wordt hij Nederland uitgezet. 

Dat meldt zijn advocaat. A. wordt onder meer verdacht van deelname aan een terreurorganisatie, het voorbereiden van terroristische misdrijven en het witwassen van grote sommen geld.

Terreurorganisatie Jabat al-Nusra

A. heeft volgens het Openbaar Ministerie een redelijk hoge functie gehad binnen terreurorganisatie Jabat al-Nusra en hij onderhield contact met hooggeplaatste figuren.

De Syriër dook in september 2017 op in debatcentrum De Balie in Amsterdam tijdens de vertoning van een documentaire over Raqqa, de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat van Islamitische Staat (IS). Activisten van de groep Raqqa is Being Slaughtered Silently herkenden hem als jihadistisch strijder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Broer Syrische 'Balie-jihadist' blijft ook in Nederlandse cel

Ans Boersma

A. is de ex-vriend van de Nederlandse journalist Ans Boersma. Zij woonde en werkte als correspondent in Turkije, maar werd daar onlangs aangehouden en het land uitgezet.

Justitie verdenkt haar van valsheid in geschrifte omdat ze haar ex-vriend met valse gegevens aan een visum zou hebben geholpen. Het is niet duidelijk of de journalist het verleden van A. kende. Zij ontkent, het OM denkt dat ze er meer van wist.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Syriër bij debatcentrum De Balie ontkent betrokkenheid bij IS

A. heeft inmiddels wel bekend dat hij inderdaad met valse papieren naar Nederland is gereisd. De broer van A. zit ook vast op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. Hij woonde met zijn gezin in Bergeijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Journalist Ans Boersma: 'Ik ben niet overtuigd dat mijn ex jihadist was'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`