Ga naar de inhoud
Gökmen T.

65 rechercheurs werken nog elke dag aan onderzoek aanslag Utrecht

Politie bij de Utrechtse tram na de schietpartij. Beeld © ANP

Er werken nog elke dag 65 mensen van de politie aan het onderzoek naar Gökmen T., de man die op 18 maart een aanslag pleegde in een tram in Utrecht. Dat maakte waarnemend hoofdofficier van justitie Rutger Jeuken vanochtend bekend.

De gemeenteraad van Utrecht werd vanochtend voor een eerste keer tijdens een extra ingelaste informatiebijeenkomst bijgepraat over de aanslag op 18 maart. Burgemeester Jan van Zanen vertelde samen met onder meer de politie en het Openbaar Ministerie hoe zij te werk gingen tijdens de 'zeer trieste gebeurtenis'.

Vier mensen overleden

Op 18 maart opende de 37-jarige Gökmen T. het vuur in een tram op het 24 Oktoberplein in de stad. Vier mensen kwamen daarbij om het leven. Vele anderen raakten gewond. 

Gökmen
Lees ook
Gökmen T. bekent aanslag Utrecht en zegt alleen te hebben gehandeld

T. wordt verdacht van meervoudige moord, dan wel doodslag, met een terroristisch oogmerk. Daarnaast verdenkt het Openbaar Ministerie hem van poging tot moord en bedreiging met een terroristisch oogmerk. T. heeft al bekend, maar toch werken nog zeker 65 mensen elke dag aan de zaak onder leiding van twee officieren van justitie.

'Uitzonderlijk onderzoek'

"Het is een uitzonderlijk onderzoek", zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie tegen RTL Nieuws. "We proberen de tijdlijn van het schietincident nog beter in beeld te krijgen, maar ook onderzoeken we nog elke dag wat het motief en het oogmerk nou exact was van T." Als dat daadwerkelijk terroristisch blijkt te zijn, betekent dat een zwaardere straf voor T.

'Gökmen
Lees ook
'Gökmen T. radicaliseerde in de gevangenis'

De gemeenteraad had tijdens deze eerste bijeenkomst vanochtend veel vragen, maar kreeg niet altijd antwoorden. Want wat stond er nou op dat briefje dat zou zijn gevonden in de vluchtauto van T. en wat heeft T. gezegd in zijn verhoren met de politie? Jeuken gaf er 'in het belang van het onderzoek' geen antwoord op. 

Besloten informatiebijeenkomst voor slachtoffers

Hoe het gaat met de slachtoffers, wilde burgemeester Van Zanen ook niet vertellen. "Uit respect naar de nabestaanden geven wij daar geen enkele informatie meer over", verduidelijkte hij. Jeuken gaf wel aan dat in juni de slachtoffers een besloten informatiebijeenkomst bij het Openbaar Ministerie hebben, waar zij meer informatie krijgen over de laatste stand van zaken.

T. zal op 1 juli voor het eerst voor de rechter moeten verschijnen in een pro-formazitting, de zaak zal dan niet inhoudelijk worden behandeld.

Na de aanslag werden de slachtoffers herdacht met een stille tocht

00:45
Veel tranen en knuffels tijdens de stille tocht.