Seriemoord

Jonge vrouw achtervolgd door Thijs H.: 'Ik kreeg gelijk een vreemd gevoel'

09 mei 2019 11:43 Aangepast: 09 mei 2019 14:09
Beeld © Eigen foto

Een vrouw die dinsdagochtend over de Brunssummerheide bij Heerlen wandelde met haar hond, zegt tegen RTL Nieuws achtervolgd te zijn door Thijs H. "Ik kreeg gelijk een vreemd gevoel bij die persoon. Hij keek raar uit z'n ogen en lachte vreemd."

"Ik vond het opmerkelijk dat hij geen hond bij zich had. Normaal loopt iedereen hier met een hond. Ik groette hem, maar hij zei niks terug. Ik had er een raar gevoel bij."

De vrouw - die anoniem wil blijven - wist H. uiteindelijk van zich af te schudden door haar pas te versnellen. Toen ze uitkwam op een open plek, ging H. ervandoor. Hij wordt verdacht van de moord op twee mensen op de Limburgse Brunssummerheide, later die dag, en een vrouw in Den Haag, afgelopen zaterdag.

Gisteravond rond 22.30 uur werd hij opgepakt in Zuid-Limburg, nadat de politie hem op de nationale opsporingslijst had geplaatst.

Thijs H. bij het verlaten van de Mondriaankliniek waar hij werd behandeld. Thijs H. bij het verlaten van de Mondriaankliniek waar hij werd behandeld.

Ook buurjongen Arnold zegt dat H. nogal verward leek. Zaterdag zou hij de badkamerdeur van zijn nieuwe woning in Den Haag hebben ingeslagen.

"Er kwam alleen maar vreemde taal uit, hij was heel erg verward. Ik denk dat hij heel erg dronken was of zo. Ik kon niet echt hoogte van hem krijgen", aldus de jongen tegen de NOS. "De eerste keer dat ik hem ontmoette was het een gewone jongen, de tweede keer was een beetje apart. Na zaterdag heb ik hem niet meer gezien."

Muurbloempje

Oud-studiegenoten omschrijven H. als een vriendelijk persoon, maar wel een beetje een muurbloempje. "Hij leek heel normaal. Nooit iets waarvan je dacht 'wat een gekke jongen'", zegt een van hen tegen Omroep West.

H. zit in volledige beperkingen en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. Die zegt niet te weten hoe lang de beperkingen gelden en kan inhoudelijk nog niet reageren. "Ik moet zo naar het politiebureau en heb niks zinvols te melden. Het is een precaire zaak. Morgen wordt Thijs voorgeleid."

Ook de Technische Universiteit Delft, waar Thijs H. vorig jaar studeerde, reageert geschrokken. "Maar we mogen er verder niets over zeggen wegens de privacywetgeving", aldus een woordvoerster. H. volgde in Delft een masterstudie Industrial Ecology. Hij werkt nog aan zijn scriptie. Op Linkedin omschrijft hij zichzelf als 'nieuwsgierig en gedreven' en wil zich graag ontwikkelen. Ook zegt H. dat hij een buitenmens is. Zijn hobby's zijn surfen, joggen en pianospelen.

Opvallende verschijning

Op zaterdag 4 mei zou Thijs H. voor het eerst hebben toegeslagen. Toen werd een 56-jarige vrouw dood gevonden in de Scheveningse Bosjes in Den Haag.

Het lichaam van de vrouw lag naast haar bakfiets op het Galgenpad, niet ver van het World Forum The Hague. Het slachtoffer - een van oorsprong Japanse vrouw - woonde in de wijk Stadhoudersplantsoen in Den Haag.

Ze was in het Scheveningse Bos om haar twee honden uit te laten. Ze was een opvallende verschijning omdat een van de twee honden gehandicapt is en daarom met een invaliderekje loopt. Beide honden bleven ongedeerd.

De plaats-delict op de Brunssummerheide was breed afgezet. De plaats-delict op de Brunssummerheide was breed afgezet.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twee doden bij steekpartij op Brunssummerheide in Heerlen

Twee doden op Brunssummerheide 

H. wordt er ook van verdacht dat hij op de Brunssummerheide bij Heerlen twee personen, een 68-jarige man een een 63-jarige vrouw, heeft gedood. Volgens een wandelaar die beide slachtoffers vond, zouden ze met een mes gestoken zijn. De politie sprak aanvankelijk ook van een steekpartij, maar wijzigde dit later in een geweldsmisdrijf.

De honden van beide slachtoffers bleven ongedeerd.

Verkeerde moment, verkeerde plaats

"Een heel lieve vrouw", noemt haar buurvrouw het 63-jarige slachtoffer van het misdrijf op de Brunssummerheide. "We hadden altijd goed contact en konden goed met elkaar opschieten. Het is ongelooflijk wat hier gebeurt. We zijn heel erg geschrokken. Ze was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Ze ging iedere middag met haar hond lopen."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore