Uitschakeling CL

Kater Ajax, maar trots overheerst: 'Club telt weer mee'

09 mei 2019 03:13 Aangepast: 09 mei 2019 06:17
De verslagen Ajacieden wandelen richting hun supporters.

De verslagenheid was gisteravond groot na de nederlaag van Ajax in de laatste minuut van de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur. In Amsterdam en omstreken werd de pijn gevoeld en vloeiden tranen, maar toch werd er ook met trots teruggekeken op het Europese seizoen.

De beslissende 2-3 van Lucas Moura was een mokerslag die nog lang gevoeld werd. Enkele Ajacieden werden er letterlijk door gevloerd. Het beeld van de uitgetelde Frenkie de Jong, Daley Blind en Noussair Mazraoui werd na afloop van de wedstrijd gedeeld op social media als een symbool voor de hartverscheurende uitschakeling.

Complimenten voor publiek 

De spelers van Ajax spraken van een uiteengespatte droom. "Deze kans krijgen we waarschijnlijk nooit meer", zei invaller Joël Veltman, die complimenten over had voor het Amsterdamse publiek dat de Ajacieden na de domper hartstochtelijk toezong. "De ene speler zat na afloop op het veld te huilen, de ander was juist stil. Het publiek nam ons mee. Dat geeft wel aan hoe trots ze zijn. En we mogen ook ontzettend trots zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Ligt zuur na mislopen finale: 'Ik weet niet wat er gebeurde'

Aanvoerder Matthijs de Ligt kon de uitschakeling na afloop moeilijk bevatten. "Ik weet niet wat er gebeurde in de tweede helft. We gaven de doelpunten knullig weg." Maar ook de 19-jarige verdediger had oog voor de knappe prestatie van zijn team. "We verliezen hier nu wel maar als je ziet hoe de supporters klappen en reageren na de wedstrijd dan weet je dat we iets hebben neergezet."

View this post on Instagram

Heads up, boys. Heads up. #UCL #ajatot

A post shared by AFC Ajax (@afcajax) on

'Gevochten als leeuwen'

Coach Erik ten Hag wilde zijn spelers na afloop niks verwijten. "Je kunt nu alles wel gaan nabeschouwen, maar we hebben op details verloren'', zei hij bij Ziggo Sport. ,,Die zijn bepalend op dit niveau, het hoogste niveau van Europa. We zullen ook ongetwijfeld fouten hebben gemaakt, maar we hebben als leeuwen gevochten.''

Christian Eriksen, een van de vier oud-Ajacieden van de Spurs, leefde mee met zijn oude werkgever. "Het spijt me voor Ajax", zei de Deen. "We moesten terugvechten en hebben gewoon veel geluk gehad. Wij hadden vandaag meer kansen, maar zij voetbalden beter. De opluchting is enorm. Lucas Moura heeft ons gered. We hebben gevochten maar verdienden het niet meer dan Ajax."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ajax ziet Champions League-droom in laatste seconden vervliegen

'Ajax telt weer mee'

In de ochtendbladen wordt vandaag teruggeblikt op de nederlaag. 'Amsterdam huilt', kopt De Telegraaf, dat het Europese seizoen van Ajax beschouwt. "De ontwikkeling die de Tovenaars van Ten Hag dit seizoen doormaakten, valt desondanks met geen pen te beschrijven. [...] Ajax en Nederland tellen weer mee op het hoogste voetbalpodium. De wereld zal met nóg meer respect over de Amsterdammers praten, maar Ajax mist een schitterend toetje van het seizoen."

De Volkskrant zag een onherkenbaar Ajax in de tweede helft. "Ajax wankelde na een voorsprong van 2-0 zoals het nooit wankelde in dit gedenkwaardige seizoen, knokte zich leeg tot de laatste druppel zweet, had de bevrijdende 3-2 op de schoen doch incasseerde de fatale 2-3." Ajax huilde, zag de krant, "terwijl het applaus klaterde".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Emotionele Blind: 'Dit doet zoveel pijn, het is een droom die uiteen spat'

Amsterdam in tranen 

Overal in Amsterdam werd de goal van Moura met afgrijzen aangezien. Zo ook in de Melkweg, waar een grote groep Ajax-supporters zich gisteravond verzameld had. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Teleurstelling op straat in Amsterdam, maar ook een feestje

Reacties social media

Op social media was de verslagenheid onder supporters van Ajax groot, maar werden de spelers en de club ook een hart onder de riem gestoken.

Onrust in de stad

In de uren na de wedstrijd was het op sommige plekken onrustig in Amsterdam. Zo moest de ME in actie komen op de Dam. Daar stonden Ajax- en Spurs-supporters kort na het duel tegenover elkaar. Uiteindelijk bleven de Engelse fans feestvierend achter. In de ongeregeldheden die plaatsvonden werden tientallen mensen opgepakt voor belediging, verstoring van de openbare orde, vernieling en openlijke geweldpleging, meldt AT5. 

ME komt in actie op de Dam

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore