MSC Zoe

Grootschalige berging zeecontainers boven Wadden gestopt

08 mei 2019 17:43 Aangepast: 08 mei 2019 17:43
De chaos aan boord van de MSC Zoe nadat het schip honderden containers was verloren. Beeld © AFP

De grootschalige berging van zeecontainers van de MSC Zoe is gestopt. Het schip verloor begin januari 342 containers boven de Waddeneilanden. In twee ervan zaten gevaarlijke stoffen.

Rederij MSC, de eigenaar van het schip, nam een bergingsbedrijf uit IJmuiden in de arm om de containers te bergen. Twee grote bergingsschepen visten maandenlang naar de verdwenen lading. Het laatste van de twee verliet het gebied eind vorige week.

Buiten de vaargeul

Ook het transportschip dat de resten uit de containers naar een verwerkingsbedrijf in Harlingen vervoerde, is gestopt. Er zijn alleen nog twee kleinere schepen actief in het gebied. "Die kunnen ook naar containerdelen vissen die buiten de vaargeul in het relatief ondiepe water boven de eilanden liggen", zegt Rijkswaterstaat-woordvoerder Edwin de Feijter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waddeneilanden eisen 225.000 euro van reder containerschip

Rijkswaterstaat, dat toezicht houdt op de afwikkeling van de ramp, is volgens De Feijter akkoord gegaan met het voorstel van rederij MSC om de grote bergingsschepen weg te halen. De overgebleven schepen zouden doeltreffender kunnen werken in het ondiepe water.

Een groot deel van de overboord geslagen containers en hun inhoud is nog niet geborgen. Bij de ramp met de MSC Zoe is naar schatting ongeveer 3.436 ton afval in zee beland.  Tot nu toe is minstens 2.068 ton afval afgevoerd, meldde de veiligheidsregio Friesland vorige week. 

Afvalscheiding

De resten worden aan land gebracht bij BDS in Harlingen. Volgens André Bos van het bedrijf wordt daar alle afval minutieus gescheiden. "Rubber, hard plastic, aluminium, staal, stroomkabels, stukken van containers, zand. Alles wordt gescheiden." Nu er nog maar twee kleine schepen over zijn die naar afval vissen, verwacht Bos dat het rustiger zal worden. "Vorige week zaterdag kwamen er nog acht containers vol afval binnen. Die grote stroom zal nu wel afnemen."

Rommel uit zeecontainers vervuilt Noordzee

Nederlandse vissers klagen over de troep die na de containerramp terecht komt in hun netten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore