Hoge kosten

Gemeenten staat water aan de lippen: schreeuw om hulp voor jeugdzorg en ggz

08 mei 2019 10:06 Aangepast: 08 mei 2019 19:45
Een isoleercel in een ggz-kliniek Beeld © ANP

Gemeenten willen niet langer opdraaien voor de extra kosten die zij maken voor de toenemende vraag naar de jeugdhulp en psychische zorg voor kwetsbare burgers.

In een open brief overweegt de VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, afstand te doen van de taken die de gemeenten in 2015 van het Rijk hebben overgenomen.

Verregaande stap

"Als het kabinet niet bereid is om gemeenten voldoende tegemoet te komen, is het de vraag of wij onze inwoners kunnen geven waar zij recht op hebben. In uw belang moeten wij dan serieus overwegen of wij de gedecentraliseerde taken weer bij het Rijk terugleggen", staat in de brief.

Het kabinet trekt de komende jaren honderden miljoenen uit voor jeugdzorg, zeggen ingewijden tegen RTL Nieuws. Het zou gaan om 350 miljoen in 2019, en in de drie daaropvolgende jaren elk 190 miljoen, bij elkaar een bedrag van 920 miljoen euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Ouders hebben ondanks nieuwe wet nog steeds moeite om juiste jeugdhulp te vinden

De gemeenten benadrukken dat ze deze verregaande stap niet zomaar zullen nemen. "We willen onze jeugd niet in de steek laten. Als er geen compensatie komt, moeten gemeenten bezuinigen", meldt de VNG in de open brief. 

Frustratie en woede

"Dat heeft ongewenste gevolgen. Denk aan wachtlijsten in de jeugdzorg, overlast in wijken, het uitstellen van onderhoud, verhoging van de OZB, bezuinigingen op cultuur en sluiting van bibliotheken, sportcomplexen of andere voorzieningen."

De problemen doen zich overal in het land voor, staat in de brief. En dat leidt volgens de VNG 'bij veel gemeentelijke bestuurders en ambtenaren tot onbegrip, frustratie en zelfs woede'.

Geen extra geld voor jeugdzorg: 'We stevenen af op een tragedie'

De FNV kreeg in september vorig jaar in een gesprek met minister Hugo de Jonge over extra geld voor de jeugdzorg nul op het rekest.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore