360 miljoen

Veel extra geld voor rechtspraak en Openbaar Ministerie

08 mei 2019 07:51 Aangepast: 08 mei 2019 08:04
De rechters bij het strafproces tegen Willem Holleeder (2017). Beeld © ANP

De rechtspraak en het Openbaar Ministerie kunnen de komende jaren rekenen op veel extra geld. De komende zes jaar steekt het kabinet 360 miljoen euro extra in beide organisaties.

Dat is afgesproken bij de onderhandelingen over de begroting voor volgend jaar, bevestigen bronnen tegen RTL Nieuws.

Werkdruk en wachtlijsten

Zowel de rechtspraak als het OM kampt al jaren met oplopende werkdruk, wachtlijsten en automatiseringsellende. Volgens een betrokkene wordt met het extra geld de rechterlijke macht 'weer financieel gezond gemaakt'.

Uit een onderzoek dat begin dit jaar verscheen, blijkt dat de rechterlijke macht elk jaar te weinig geld krijgt van het Rijk om rond te komen. Zaken die de rechters moeten behandelen zijn vaak zwaarder dan gedacht, terwijl er geen hogere vergoeding tegenover staat.

Volgens een ingewijde blijft voor de rechterlijke macht ook verbetering van de doorlooptijden en meer maatschappelijk effectieve rechtspraak (buurtrechters etc) een prioriteit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Forse besparing door snellere rechtspraak

Overspannen officieren

Ook het Openbaar Ministerie heeft al jaren geld tekort. De werkdruk is er zeer hoog. Er is veel overwerk in de avonduren en weekends. Officieren van justitie raken daardoor overspannen en vallen uit. Opsporingsinstanties klagen al jaren dat het OM te weinig capaciteit heeft om de criminaliteit echt aan te pakken.

Het kabinet hoopt dat met de nieuwe investering zowel de rechterlijke macht als het OM een inhaalslag kan maken. Dat vindt de ministersploeg ook van belang voor het rechtsgevoel bij de burgers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Hoge werkdruk gevaar kwaliteit rechtspraak'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore