Onderzoek CBS

'Goedbetaalde managers presteren echt beter'

08 mei 2019 00:51 Aangepast: 08 mei 2019 09:24
Managers Marc Overmars en Edwin van der Sar boeken succes met Ajax. Beeld © Getty Images

Topmanagers die meer betaald krijgen, presteren ook echt beter. Dat gaat althans op voor beloningen tot zo'n 600.000 euro. Dat komt naar voren uit een gezamenlijk onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op aanvraag van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Voor de studie is onder meer gesproken met bestuurders van grotere industriële bedrijven. Ook zijn oordelen over het leiderschap van 138 bedrijfsbazen gekoppeld met CBS-data. Het bleek dat de kwaliteit van het management tot een bepaald salarisniveau positief samenhangt met het salaris van de topman of -vrouw.

Tot aan 600.000 euro

Maar, zeggen de onderzoekers: het positieve verband lijkt te stagneren boven de 600.000 euro. Bij bedrijfsbazen die meer verdienen verschilt de kwaliteit niet significant meer van die bij bedrijven waar de baas tussen de 400.000 en 600.000 euro verdient.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In deze gemeentes is het verschil tussen arm en rijk het grootst

Ook hangt de managementkwaliteit samen met het aantal jaren dat iemand leiding geeft bij het bedrijf. De langstzittende managers werken over het algemeen bij bedrijven met de laagste managementkwaliteit, oftewel: de bedrijfsprestaties worden volgens de studie vaak minder naarmate bestuurders langer aan het roer staan.

Criteria kwaliteit van management 

Kwaliteit van management is door de onderzoekers bepaald aan de hand van deelscores op terreinen als de inrichting van werkprocessen, doelstellingen voor de lange termijn en de wijze waarop getoetst wordt in hoeverre die bedrijfsdoelen daadwerkelijk gehaald worden. De onderzoekers merken op dat er wat betreft dit thema ook nog andere factoren een rol spelen waar nu nog geen rekening mee is gehouden, zoals bedrijfsprestaties of andere karakteristieken van een bedrijf en persoonlijke eigenschappen van de bedrijfsbaas.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaanse topman verdient 254 keer meer dan werknemer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`