Ga naar de inhoud
Examenstress

Vertroetelen of 'normaal doen': hoe ga je om met een kind dat eindexamens doet?

Beeld ter illustratie Beeld © ANP

Scholieren beginnen vandaag aan hun eerste eindexamens. Wat doe je dan als ouder? Neem je vrij? Kook je extra lekker? Of laat je alles juist zo normaal mogelijk? De meningen daarover lopen uiteen.

Op onze Facebookpagina vroegen we wat jullie doen als je kind eindexamens heeft. Al snel waren twee kampen te onderscheiden in de reacties. Het ene kamp vertroetelt zijn of haar kind en het andere kamp laat alles zo gewoon mogelijk de komende twee weken.

Wat beter is? Dat is volgens kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve niet te zeggen. "Sommige kinderen hebben nauwelijks last van examenstress. Als jouw kind er relaxed onder is, dan is het prima."

Twee
Lees ook:
Twee weken nagelbijten: vandaag beginnen de eindexamens

Lekker koken

De dochter van Noor Al Sawadi heeft vandaag haar eerste examen. Noor zal haar de komende twee weken extra in de watten leggen. "Ik kook alles wat zij lekker vindt en haal lekkere boodschappen in huis." Ze is de eerste in het gezin die eindexamen doet en Noor is apetrots op haar dochter. "Dat zeg ik ook tegen haar en dat herhalen we steeds." 

Bij Janneke Meijer-Hemmen thuis wordt er juist zo weinig mogelijk aandacht geschonken aan de examens van hun zoon Michael. "Hoe meer nadruk wij erop leggen, hoe zenuwachtiger hij wordt." Dat is volgens haar nergens voor nodig, want hij staat er hartstikke goed voor. "We zijn er nuchter onder. Het komt zoals het komt en je kunt niet meer doen dan je best."

Vrij nemen

Op Facebook lieten een aantal ouders weten dat ze vrij nemen om thuis te zijn bij hun kind. "Ik zou vrij zijn niet aanraden, maar als jij ouder voelt dat je dat graag wil doen, moet je het vooral doen", zegt opvoedkundige Neve. "Sommige kinderen vinden het prima om in hun eentje thuis te zijn. Ken je eigen kind. Heeft je kind er geen behoefte aan, doe het dan niet."

Dat is precies wat ook geldt voor de dochter van Yvette Schepers. "Ze staat er fantastisch voor, dus de spanning valt mee. Ze heeft zelf ook niet per se behoefte aan een speciale behandeling. We hebben een positieve vibe en benadrukken: 'heb vertrouwen in jezelf'", zegt Yvette.

Scholieren leren steeds vaker liever in de bieb dan thuis

01:19
"Thuis ga ik toch telkens weer Netflixen", zegt een scholier tegen RTL Nieuws

Ga in gesprek

Hoe je kind ook in elkaar zit, volgens Neve is het belangrijk om voor en tijdens de examenperiode met je kind in gesprek te gaan. "Vraag: 'wat verwacht je van ons? Kunnen we je overhoren, helpen of er op een andere manier rekening mee houden?'" Als voorbeeld noemt ze wat meer rust van de eventuele broertjes of zusjes. "Als kinderen door het huis rennen, kan dat ervoor zorgen dat je kind minder goed kan leren."

Omdat het wel een bijzondere periode is, adviseert ze ouders om hun kind even geen huishoudelijke taken te laten doen. "Realiseer je dat je kind ook momenten nodig heeft om te onthaasten. Als ze dus even niets doen, ga er dan niet constant bovenop zitten en vragen: 'Moet je niet leren?'"

Concentreren
Lees ook:
Concentreren voor je eindexamen: 'Velen hebben nooit geleerd hoe dat moet'