Ga naar de inhoud
Fout vlees

Minister grijpt in bij NVWA: voortaan twee dierenartsen naar omstreden slachthuizen

Archieffoto Beeld © ANP

Minister Carola Schouten (Voedselkwaliteit) neemt maatregelen tegen de in opspraak geraakte slachthuizen in Noord-Nederland. Er komt onder meer extra toezicht. De dierenartsen die daar inspecteren bij de middelgrote bedrijven, krijgen ondersteuning. Daarnaast is de betrokken directie van de NVWA onder curatele gezet.

Een collega-dierenarts zal voortaan 'meekijken' bij de controles in de slachthuizen, ter plekke of op afstand. De artsen kunnen elkaar zo controleren. Over het toezicht op voedselveiligheid en dierenwelzijn mag geen enkele twijfel bestaan, zegt Schouten over haar besluit.

Nieuwe misstanden

De minister reageert onder meer op berichtgeving van RTL Nieuws over nieuwe misstanden. Ze zegt deze signalen zeer serieus te nemen. Er liep al een onderzoek naar de problemen in de noordelijke slachthuizen en het toezicht door waakhond NVWA.

Volgens klokkenluiders lieten keuringsartsen van de NVWA toe dat zeker honderd, maar mogelijk veel meer zeer ernstig zieke en kreupele runderen naar slachthuizen in Noord-Nederland werden vervoerd. Volgens de waakhond is er geen afgekeurd vlees op de markt gekomen.

Toezicht
Lees ook:
Toezicht op slachthuizen rammelt al jaren

Onder curatele

Schouten heeft ook de afdeling Keuren van de NVWA onder curatele gezet. Dat onderdeel van de NVWA houdt met dierenartsen toezicht op slachthuizen. De minister heeft namelijk de hoogste baas van de NVWA, Rob van Lint, gevraagd om persoonlijk verbetermaatregelen bij de afdeling Keuren door te voeren.

Schouten lijkt hiermee de directie van Keuren buitenspel te zetten.

Van Lint moet van Schouten in gesprek gaan met de sector. Hij moet slachthuizen, transporteurs en boeren erop wijzen dat ze zich aan de regels omtrent voedselveiligheid en dierenwelzijn moeten houden.

Onprofessioneel

De ingreep van de minister is extra opvallend, nu gisteren bleek dat de directie van de afdeling Keuren de klokkenluiders als onprofessioneel en niet-integer betitelde.

Naar het optreden van de dierenartsen in middelgrote slachthuizen lopen nu meerdere onderzoeken. Zowel de interne onderzoeksdienst van de NVWA als een extern bureau lichten het hele keuringsproces door.

De minister gaat ervan uit dat de resultaten van het externe onderzoek nog voor de zomer beschikbaar zullen zijn. Dan moet ook duidelijk worden welke blijvende maatregelen ze gaat nemen om, zoals ze in de brief aan de Kamer schrijft 'een einde te maken aan deze terugkerende signalen'.

Directie
Lees ook:
Directie NVWA vindt klokkenluiders onprofessioneel en niet-integer
Bron: RTL Nieuws