Joes Kloppenburg

Yiannis bleef leven, zijn redder stierf: hoe een mooie avond een nachtmerrie werd

07 mei 2019 18:28 Aangepast: 07 mei 2019 18:29
Joes Kloppenburg overleed door zinloos geweld. Beeld © JSB Productions bv

In de nacht van 19 augustus 1996 werd Amsterdam opgeschrikt door een laffe daad van zinloos geweld. De 26-jarige Joes Kloppenburg schoot Yiannis te hulp die zomaar werd mishandeld. Hij moest dat zelf met de dood bekopen. "Als Joes er niet was die nacht, had ik het niet overleefd." Voor het eerst gingen de vader van Joes en Yiannis met elkaar in gesprek.

Het voorval was een van de eerste gevallen die als 'zinloos geweld' werd bestempeld.

De destijds 27-jarige Yiannis Zafiris was die bewuste vrijdagavond met zijn medestudenten de stad in om te vieren dat hij zijn SPH-diploma had gehaald. "Het was een prachtige avond, we hadden goed gefeest", vertelt hij aan RTL Nieuws. Maar die avond veranderde al snel in een nachtmerrie.

'Terreur'

Toen de groep een patatje wilde gaan eten in de Voetboogsteeg, zag Yiannis vlak voor zijn neus een jongen mishandeld worden en een ander keihard op z'n voeten geschopt worden. Om niets. "Die jongen had een zak patat in zijn hand. Ik zie die patatjes nog door de lucht vliegen. De dader had zoveel agressie in zich, het leek wel een soort terreuractie in de Voetboogsteeg."

Joes Kloppenburg werd boegbeeld zinloos geweld: 'Ze bleven maar doorschoppen'

In de docu 'Levenslang' ontmoeten de vader van Joes en de man die bleef leven door Joes' tussenkomst elkaar voor het eerst in 22 jaar in de Voetboogstraat in Amsterdam, een plek die voor beiden traumatisch is geweest.

Dezelfde dader sloeg kort daarna ook nog een zwerver neer, waarna Yiannis besloot in te grijpen. "De groep met de agressieve jongen kwam langslopen en ik riep: 'Wat ben je aan het doen? Je moet stoppen!'." De hoofddader, die later geïdentificeerd werd als de 21-jarige Richard L., richtte vervolgens zijn agressie op Yiannis. "'Waarom bemoei je je met mijn zaken?', riep hij tegen mij. Voor ik het door had, kreeg ik een klap in m'n gezicht. Ik belandde buiten bewustzijn op de grond, waar ik vervolgens nog zeven schoppen tegen m'n hoofd en lijf heb gekregen." 

'Kappen nou!'

Op dat moment kwam de 26-jarige Amsterdammer Joes ertussen, vertelt Yiannis. "Hij riep: 'Kappen nou!', waarna de dader al zijn agressie op Joes richtte." Joes probeerde nog weg te vluchten, de patatzaak in, maar werd op de trap van de patatzaak geslagen en geschopt. "Hij kon geen kant op."

Joes belandde in een coma en overleed die nacht in het ziekenhuis. Yiannis raakt na de eerste klap buiten bewustzijn en kwam pas bij in het ziekenhuis.

Vechtsporters

De hoofddader en zijn broer, die ook mee vocht, bleken vechtsporters te zijn. "Ze wisten precies hoe ze moesten slaan. Ik herinner me nog heel goed de agressieve blik die Richard L. in z'n ogen had, een hele dreigende blik. Hij was zó kwaad." Richard L. mishandelde die nacht in totaal acht mensen. 

Yiannis Zafiris. Yiannis Zafiris.

"Ik kwam rond acht uur 's ochtends weer bij. Ik bleek in de gang van het ziekenhuis op een brancard te liggen. Mijn hele kleding zat onder het bloed en ik had geen idee wat er aan de hand was. Ik had veel pijn, was duizelig, had hoofdpijn en er zat een zwart gat in de tijd."

Yiannis liep door de vechtpartij onder meer beschadigde nekwervels op, waar hij nog jaren last van had. "Ik kon de tijd erna helemaal niets, lag alleen maar op bed." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De man achter het lieveheersbeestje: 'We zijn zinloos geweld gewoon gaan vinden'

Vijf dagen na het incident hoorde hij dat Joes, de jongen die ingreep bij de vechtpartij, was overleden. "Dat was schrikken. Echt verschrikkelijk, het idee dat hij dood was omdat hij, net als ik daarvoor, ingreep om andere mensen te helpen... Als Joes er die nacht niet was, was ik overleden."

Psychisch wrak

Richard L. werd uiteindelijk veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Yiannis veranderde door het incident in een psychisch wrak, vertelt hij. "Ik vertrouwde mensen niet meer, was steeds hyper alert en heel erg op m'n hoede." 

Dankzij slachtofferhulp en individuele therapie heeft hij ermee leren omgaan. "Erover praten heeft mij heel erg geholpen, maar het heeft wel heel lang geduurd. Je moet echt hard werken aan je herstel en al die fasen van genezing doorlopen, anders is de kans groot dat je het trauma niet achter je kan laten."

Weerzien met Joes' vader

Bijna 23 jaar na de dood van Joes ontmoetten Joes' vader Jan Kloppenburg en Yiannis elkaar in de Voetboogsteeg, waar een herdenkingssteen voor Joes ligt. "Het was heel emotioneel, maar ik vond het heel fijn om met zijn vader te spreken. Ik wilde heel graag weten hoe het met hem ging, of hij het wel goed heeft kunnen verwerken."

Yiannis en Jan tijdens hun weerzien. Yiannis en Jan tijdens hun weerzien.

"Jan hoopte dat zijn zoon een gezinnetje zou stichten. Dat was heel confronterend voor mij, omdat ik wel de kans heb gehad om een gezin te stichten. Toen Jan vertelde dat Joes dat niet mocht hebben en dat hij zelf geen opa voor Joes' kinderen kon zijn, deed dat pijn. We probeerden allebei geweld te stoppen. Ik heb het overleefd, Joes niet." 

Agressieve jongeren

Yiannis werkt al jarenlang in de jeugdpsychiatrie, onder meer met jongeren met agressieproblemen. Hij ziet Richard L. naast dader ook als slachtoffer, vertelt hij, "Hij was een probleemkind, zat op het speciaal onderwijs. Als je als samenleving niet investeert in dat soort kinderen, dan creëer je potentiële daders."

Volgens hem worden kinderen die in armoede en achtergestelde gezinnen opgroeien, door de maatschappij gestigmatiseerd. "We moeten ze niet stigmatiseren maar helpen, net als Richard L. geholpen had moeten worden. Dat kan levens besparen."

Levenslang

De dood van de 26-jarige Joes staat centraal in de documentaire Levenslang, die op Videoland staat en vanavond om 21.27 uur te zien is op RTL Z. Yiannis en Jan, de vader van Joes, ontmoetten elkaar na ruim 20 jaar op de plek waar Joes door zinloos geweld om het leven kwam.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore