Ophef

Syriëganger Aicha ziet af van woning in Maastricht na onrust

07 mei 2019 14:12 Aangepast: 07 mei 2019 14:22
Aicha reisde in februari 2014 naar Syrië en keerde later dat jaar terug naar Nederland.

Een vrouw die in 2014 terugkeerde uit het door terreurgroep IS uitgeroepen kalifaat, ziet af van een andere huurwoning in Maastricht. In de buurt was ophef ontstaan over de komst van de 23-jarige Syriëganger.

Aicha is een Nederlandse bekeerlinge, die op 18-jarige leeftijd trouwde met een Turks-Nederlandse ex-militair. Ze reisde in februari 2014 naar Syrië en keerde later dat jaar met hulp van haar moeder terug naar Nederland. Sinds 2017 woont ze in Maastricht. Dat ging goed en ze zou nu binnen de Limburgse hoofdstad verhuizen. Kennelijk zijn buurtbewoners die de gesluierde vrouw tegenkwamen, geschrokken van haar komst: ze begonnen een petitie.

Aicha kreeg afgelopen vrijdag de sleutel van haar woning. "Deze mevrouw krijgt al een aantal jaar begeleiding bij haar tweede kans. We hebben de inschatting gemaakt dat omwonenden geen gevaar zouden lopen door haar komst", zegt een woordvoerder van woonstichting Maasvallei Maastricht.

Verbaasd over ophef

De corporatie is verbaasd over de ontstane ophef. "Er is overleg geweest met de gemeente Maastricht. Toen werd ingeschat dat er geen commotie zou ontstaan."

Donderdag is er een speciale bewonersbijeenkomst in Maastricht om de onrust weg te nemen in de wijk. Aicha had haar oude woning al opgezegd. Waar ze nu gaat wonen, maakt de corporatie niet bekend. Voorlopig wordt ze opgevangen door vrienden en familie.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore