Dierenbescherming

En dan krijg je ineens een huisdier cadeau: 'Binnen twee weken was-ie dood'

10 mei 2019 12:00 Aangepast: 11 mei 2019 10:24
Archieffoto. Beeld © Eigen foto

Origineel is het zeker. Onvergetelijk: dat ook. Maar is het verstandig om iemand een konijn, dwergpapegaai, hond, slang of hangbuikzwijntje cadeau te geven? "Na twee weken was-ie dood. Wist ik veel dat hij niet buiten mocht bij nachtvorst..."

Een fotootje van twee kleine konijntjes ging afgelopen weekend rond op Twitter. De maker van de foto had de konijntjes meegenomen uit de kroeg. "Iemand had ze cadeau gekregen, maar wilde ze niet", zei ze erover. Voor de diertjes is een goed tehuis gevonden. 

Maar hoe vaak gebeurt het nou dat mensen elkaar een 'verrassingsdier' geven? Na een oproep op de Facebookpagina van RTL Nieuws, reageerden binnen een paar uur meer dan 2500 mensen. Zo ook Willeke. Zij vertelt hoe haar collega's een paar jaar geleden met een grote grijns op hun gezicht en een grote doos in hun handen voor haar deur stonden. Al weken van tevoren hadden ze tegen haar gezegd dat ze een 'fantastisch cadeau' zou krijgen voor haar 25ste verjaardag. Wat er daarna gebeurde, beschrijft Willeke als 'licht traumatisch'. 

Het konijn dat Willeke cadeau kreeg Het konijn dat Willeke cadeau kreeg

'Wat moet ik hiermee?'

"Ik pakte het uit, en het bleek een konijn in een kooi", vertelt Willeke. "En ik dacht echt: wát móét ik hiermee? Het sloeg echt nergens op. Ik hield wel van dieren, maar vooral van honden. Ik wilde dit konijn helemaal niet."

Ze lachte als een boer met kiespijn en heeft netjes dankjewel gezegd. "Want ja, je gaat ook geen cadeau teruggeven, dat is ondankbaar. Ik vroeg nog aan een collega: 'Kan-ie gewoon buiten staan in zijn hok? Dat kon gewoon."

Dood

Maar dat was 'geen succes': twee weken na Willekes verjaardag was-ie dood. "Het was toch te koud buiten", zegt Willeke. "Misschien ook wel logisch, want er was nachtvorst in oktober. Maar ik had én geen verstand van konijnen, en omdat dit niet mijn eigen idee was, had ik ook niet echt tijd en zin om me erin te verdiepen. Maar ik voelde me wel rot. Ik wilde dit diertje niet, maar nu was-ie dood en het is toch wel lullig als iets doodgaat onder jouw verantwoordelijkheid. Maar ik wist gewoon niet zo goed wat ik ermee aan moest."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

"Laat huisdier mee rouwen"

Dat gevoel kreeg Manon ook, toen haar dochtertje twee mini-varkentjes cadeau kreeg. "We wonen landelijk, en ik zag de beste vriend van mijn man aan komen rijden met een grote paardenwagen. Toen dacht ik al: oh jeej... En toen ik die varkentjes zag, dacht ik: shit, en nu dan? Ik ben niet goed met dieren. En mijn dochter was pas 1, dus de zorg zou op mij en mijn man aankomen."

Ze heeft vriendelijk bedankt en de diertjes weer teruggegeven. Hoe het nu met ze gaat? Even is Manon stil. Dan bekent ze: "Ze zijn uiteindelijk naar de slacht gegaan..."

Bibiche kreeg een chihuahua cadeau en was daar helemaal niet blij mee

Hond Rocky bleek nogal een gebruiksaanwijzing te hebben.

'Doe het niet'

De Dierenbescherming is faliekant tegen het geven van huisdieren. "Een dier is geen cadeau", zegt woordvoerder Dik Nagtegaal. "Je kunt het niet terugbrengen, of in de kast leggen, zoals met een boek dat je hebt gekregen en eigenlijk niet zo leuk vindt. Je moet er voor zorgen, tijd en energie en liefde in steken. Het is een levend wezen en je kan iemand daar niet ongevraagd mee opzadelen. Mensen zijn er ook niet op voorbereid, terwijl je wel moet weten wat zo'n beest nodig heeft."

Over die voorbereiding, daar kan Niels Staal over meepraten. "Ik kreeg ooit voor mijn verjaardag van vrienden en collega's een Californische koningsslang, inclusief terrarium. Binnen enkele weken was hij ontsnapt en vond mijn moeder hem in de douchebak. Ze heeft hem nog met een barbecuetang geprobeerd te vangen, maar hij verdween in het doucheputje." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dierenorganisaties trekken aan de bel: geef geen dier cadeau

Veel te druk

Het zijn niet altijd kleine dieren die cadeau worden gedaan, heeft Bernie Tilman ondervonden. Op de Facebookpagina van RTL Nieuws schrijft hij: "Ik heb eens twee dwergvarkens gekregen omdat we twee jaar samen waren. Ik had liever twee bossen bloemen gehad. Wat kunnen die dieren schreeuwen..." En de rat die Femke Meijeren met sinterklaas van een klasgenootje had gekregen, was ook een cadeau van korte termijn. "Mijn moeder was doodsbang voor dat beest. Ik moest hem aan mijn neefje geven."

Een ander probleem: zeg maar eens 'nee' als iemand je heel enthousiast een huisdier geeft. Zo kreeg Rudy een dwergpapegaai toen die van hem net was overleden. "Een familielid stond ineens met een Playstationdoos voor de deur. Zat dus een nieuwe vogel in. Heel lief bedoeld, maar ik was nog niet aan een nieuw dier toe. Bovendien had ik net besloten dat ik het te druk had voor een vogel." 

Hij durfde geen nee te zeggen. Het dier heeft een week bij Rudy gewoond, daarna is-ie naar een vriendin gegaan. "Mijn familie vond me best ondankbaar."

De dwergpapegaai van Rudy. De dwergpapegaai van Rudy.

Zelf gegeven

Het kan ook erger, zegt Nagtegaal van de Dierenbescherming: dat je niet weet waar het dier eindigt. "Wij raden ook aan om het huisdier of aan iemand te geven die je goed kent, of naar een asiel te brengen." Zo weet Kim Appeldoorn tot de dag van vandaag niet wat er met de kitten is gebeurd die ze haar vader cadeau heeft gegeven. "Hij was na drie weken 'weggelopen'. Maar mijn vader woont op één hoog, dus dat kán helemaal niet." 

Goede afloop

Maar, het moet gezegd: het kan ook goed aflopen. Joanna Schoenmakers ervoer dat toen ze van een date een hondje kreeg. "Eerst dacht ik: wie doet nou zoiets? Ik had die jongen eerder verteld dat ik een chihuahua had die net was overleden, en dat ik daar nog verdrietig van was. Later die week werd mijn iPhone gestolen. Toen mijn date vertelde dat hij een verrassing voor mij had, dacht ik dat ik een nieuwe iPhone zou krijgen."

Toen ze binnenkwam, rende er een chihuahua door de woonkamer. "Ik had er eigenlijk helemaal geen tijd meer voor, want ik werkte steeds meer." Uiteindelijk is het wel goedgekomen: ze heeft het diertje Gucci genoemd en hij is inmiddels al zes jaar bij Joanna. "Ik hou heel veel van hem. Maar ik zou persoonlijk nooit iemand een dier cadeau doen. Over een huisdier moet je goed nadenken." 

De chihuahua van Joanna. De chihuahua van Joanna.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore