Nederlandse universiteit

Lisa (27) werd geïntimideerd door haar begeleider: 'Hij stuurde 's nachts berichtjes'

06 mei 2019 20:26
Lisa werd seksueel geïntimideerd door haar begeleider op de universiteit. Beeld © RTL Nieuws

Van intieme details over zijn seksleven tot nachtelijke appjes en agressief gedrag. Lisa's begeleider op de universiteit intimideerde haar een jaar lang. "Pas toen hij agressief werd, dacht ik: hier klopt iets niet."

Op vrijwel alle universiteiten in ons land zijn vrouwelijke wetenschappers het slachtoffer van MeToo-praktijken en wangedrag. Dat blijkt uit onderzoek van het Landelijk Netwerk van Vrouwelijke Hoogleraren.

Berichtjes

Een van hen is Lisa*. Zij was 25, net gepromoveerd en druk met een wetenschappelijk onderzoek aan een universiteit. Haar leidinggevende, een man van in de 50, maakt continu seksuele toespelingen. "Hij vroeg bijvoorbeeld of ik nog aan hem gedacht had. Hij nodigde me uit om ergens iets te gaan drinken, of stuurde midden in de nacht berichtjes of hij langs kon komen."

Ook vertelde de man regelmatig dat hij ruzie had met zijn partner. "Zij vond dat hij te veel tijd met mij doorbracht. Dan kreeg ik te horen dat zijn vrouw echt een ongelofelijke hekel aan me had."

Oversekst

Eerst zocht Lisa er niet echt iets achter en dacht ze dat hij haar juist in vertrouwen nam. "Op het moment zelf denk je: hij moet even zijn ei kwijt, het zal wel, het was vast een grapje, hij bedoelde het niet zo, ik heb het verkeerd begrepen. Maar steeds vaker kwam de gedachte: heb ik dit goed begrepen? Wat is eigenlijk zijn intentie hiermee?"

Dat was een dilemma waar ze mee kwam te zitten, zegt ze. "In gedachten beschuldigde ik hem ervan dat hij oversekst was, terwijl je het natuurlijk ook om zou kunnen draaien, dat ik blijkbaar alles op een seksuele manier interpreteerde."

Vermijden

Het was vooral de hoeveelheid opmerkingen die de man maakte die Lisa op een gegeven moment dwars begon te zitten. "Het werden er wel heel veel. Ik polste andere vrouwen, studentes die hij begeleidde. Van hen hoorde ik ook vaak dat hij opmerkingen maakte."

Haar oplossing: die situaties zoveel mogelijk vermijden. "Of ik vroeg hem wat hij precies bedoelde. Dan kreeg ik van hem te horen dat ik mijn werk niet goed deed. Pas toen hij agressief werd, dacht ik: hier klopt iets niet. Vooral omdat ik daardoor zeker wist dat het niet mijn eigen interpretatie was."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Seksueel misbruik en discriminatie op scholen flink gestegen

Voorkomen

De chef van Lisa's begeleider had door dat er iets niet goed liep en praatte met haar. Mede daardoor diende Lisa uiteindelijk een officiële klacht in - ook omdat ze wist dat andere vrouwen last van hem hadden. 

"Mijn doel was nooit om hem te laten ontslaan. Ik wilde enerzijds laten merken dat ik zijn gedrag niet tolereerde. Dat ik mezelf recht aan kan blijven kijken, dat ik mijn mannetje heb gestaan. Anderzijds wilde ik voorkomen dat andere studentes hetzelfde zou overkomen."

Intimiderend

Vorige week kwam de conclusie van de universiteit in de klachtenprocedure: Lisa's klacht is ongegrond. Wat zij als grensoverschrijdend heeft ervaren, is niet genoeg om strafbaar te zijn. Toch wil ze haar verhaal graag delen. "Ik schaam me niet, ik ben niet teleurgesteld in het oordeel. Ik begrijp heel goed dat de regelgeving ervoor zorgt dat dit de uitkomst is van de procedure. Dan gaat er dus iets mis."

Blijkbaar houdt de regelgeving niet voldoende rekening met ervaringen die op zichzelf niet als ernstig worden bestempeld, zegt ze. "Maar door hun frequentie zijn ze het wel. De totaliteit van al die berichten en opmerkingen is intimiderend."

Werk kwijt

Lisa werkt inmiddels op een andere universiteit. Het onderzoek waar ze een jaar aan werkte onder de begeleider, kan ze nooit meer afmaken. "Ik ben voor m’n gevoel heel veel kwijtgeraakt. Omdat het onderzoek het allerbelangrijkste voor me was. Dat is voor mij het pijnlijkste punt. Niet eens dat ik dit allemaal heb meegemaakt, maar dat ik m'n werk kwijt ben geraakt."

*Omdat ze de universiteit niet wil schaden, wil Lisa niet bij haar echte naam worden genoemd. Die is wel bekend bij de redactie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`