Het gaat naar omstandigheden goed met de twee verwaarloosde kinderen die uit een flatwoning in de Zaanstreek werden gehaald. Gisteren deelde politie-inspecteur Tom Verweij het aangrijpende verhaal over de kinderen, en dat leidde tot veel reacties.
De politie-inspecteur trof de jongetjes naar nu blijkt afgelopen zomer aan in de snikhete woning. Ze konden niet praten, ze hadden niets anders aan dan hun ondergoed. Uit verhalen van de buren bleek dat de jongens waarschijnlijk maandenlang niet naar buiten zijn geweest.
Later bleek dat de kinderen zoveel met zijn tweeën zijn geweest, dat ze een eigen taal hadden ontwikkeld. Ook vertoonden ze dierlijk gedrag.
Kwetsbare kinderen
De politie gaf vandaag antwoord op de vraag hoe het nu gaat met de jongetjes. "Het gaat om kleine, kwetsbare kinderen. Dus je wilt dat de situatie stopt. Hulpverleningsinstanties en politie hebben de kinderen weggehaald", vertelt Koos Venema, woordvoerder van de politie Noord-Holland, aan RTL Nieuws. "Ze krijgen hulp. Gezien de omstandigheden maken ze het goed."
De kinderen wonen niet meer thuis. Venema wilde niet veel meer details kwijt in verband met de privacy van de kinderen en hun moeder.

Hulp voor moeder
Venema: "Heel kort nadat we de kinderen uit huis hadden gehaald, zijn we in contact gekomen met de moeder. Zij is in beeld bij de hulpverleningsinstanties. Zij krijgt ook hulp." Wie de vader van de jongetjes is, is niet bekend bij de politie.
De betrokken politieman, Tom Verweij, wilde zijn verhaal doen om duidelijk maken hoe belangrijk het is dat mensen aan de bel trekken als ze een vermoeden hebben van kindermishandeling, zegt Venema. "Mijn collega heeft bewust gewacht met opschrijven, omdat hij wist dat dit grote impact zou hebben. De belangrijkste reden waarom hij het opgeschreven heeft, is om mensen ervan bewust te maken dat kindermishandeling niet altijd makkelijk te herkennen is. Maar als je twijfelt daaraan of er sprake van is, bel dan de politie. Dat mag zelfs via 112."
Meer dan 50 kinderen overlijden
Het indringende verhaal van de twee jongetjes staat niet op zichzelf. "Er gebeurt veel meer achter de voordeur dan we weten", zegt Naomi Dessaur, expert in de aanpak van kindermishandeling. Ze noemt dit voorbeeld 'heftig'. "Het vermoeden bestaat dat er 50 tot 80 kinderen per jaar overlijden door kindermishandeling."
Dessaur zegt dat het voornaamste probleem is dat mensen die kindermishandeling vermoeden, tegen dilemma's aanlopen. "Ze zijn bang om het contact kwijt te raken. Bijvoorbeeld een basisschooljuf die hoort van een kind dat het mishandeld wordt door de moeder en dat de vader heel veel drinkt. Daarna zegt het kind dat dat niet doorverteld mag worden. Dat zet een juf voor een dilemma, want ze wil de vertrouwensband niet schaden. Bovendien wil je contact met de ouders houden, want zo blijf je ook in contact met de kinderen."
Volgens Dessaur hebben Nederlanders de neiging om zich niet zo te bemoeien met een ander. "We zijn superindividualistisch. Mijn advies zou zijn: als je een niet-pluisgevoel hebt, wuif dat dat niet weg. Vráág advies. Overleg met de buurvrouw, een vriend of ga desnoods naar je huisarts of een wijkteam."
