Veel schaamte

Miljoenen Nederlanders hebben ernstige buikklachten: 'Binnen minuut naar wc'

06 mei 2019 16:21 Aangepast: 07 mei 2019 07:53
Renske kreeg in 2003 darmklachten. Beeld © Eigen foto

Bijna één op de vier Nederlanders kampt met maag-, darm- of leverproblemen. Zo'n 15.000 mensen zijn daar in 2017 aan overleden, blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting. "Mensen durven er niet over te praten."

"Ik loop met een tijdbom rond", vertelt Renske Ros (45). Ze kan haar buik nooit vertrouwen en daar heeft ze in het dagelijks leven veel last van. "Mijn darmen zijn oncontroleerbaar, binnen een minuut moet ik bij een wc zijn. Ik kan wel de deur uit, maar ik kan bijvoorbeeld niet naar een festival. Voor ik ergens naartoe ga, maak ik eerst een scan: waar is het toilet. Dodelijk vermoeiend."

De klachten begonnen bij Renske toen ze 29 was. "Tijdens een rondreis door Spanje ging ik uit eten. Die nacht werd ik wakker met extreme buikpijn. De dagen erna zat er bloed bij mijn ontlasting." Ze dacht dat het allemaal wel meeviel, maar Renske bleek colitis ulcerosa te hebben, een ontstekingsziekte van de dikke darm.

Nieuwe patiënten

Renske is niet de enige met darmklachten. Er zijn in Nederland ongeveer 30.000 mensen met colitis ulcerosa en daar komen jaarlijks 1500 nieuwe patiënten bij.

Bijna één op de vier Nederlanders kampt met buikproblemen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Voor het eerst zijn alle cijfers over deze aandoeningen bij elkaar gelegd.

Zoveel mensen hebben klachten:

In 2017 waren er naar schatting ruim 3,7 miljoen personen met een maag- lever- of darmaandoening bekend bij de huisarts. Bijna 60 procent is vrouw en ruim 40 procent man.

De klachten kunnen redelijk onschuldig zijn, zoals een infectie, maar ook ernstig. Denk hierbij aan het Prikkelbare Darm Syndroom of de Ziekte van Crohn, maar ook chronische ontstekingen of kanker.

In 2017 overleden ruim 15.000 mensen met als onderliggende doodsoorzaak een MDL-aandoening. Dat is ongeveer 10 procent van de totale sterfte. De meeste sterfgevallen, bijna 13.000, komen door kanker aan het spijsverteringsstelsel. Hiervan stierven ruim 5.000 mensen door kanker aan de dikke darm.

Neem klachten serieus

"Het is belangrijk dat spijsverteringsklachten serieus genomen gaan worden", zegt Bernique Tool, ze is directeur van de Maag Lever Darm Stichting. "De spijsvertering is van levensbelang, het zorgt voor bouwstoffen en energie. Het afweersysteem wordt grotendeels vanuit de darmen geregeld."

De impact bij patiënten met maag-,lever- en darmklachten is groot. "Niet alleen fysiek, maar ook eenzaamheid en schaamte speelt een rol. Patiënten hebben last van angst en sommigen leven zelfs in een isolement. Doordat mensen er niet over praten, blijft het probleem onderbelicht, maar de cijfers laten de grootte van het probleem zien."

Meer onderzoek

De Maag Lever Darm Stichting wil dat er meer onderzoek wordt gedaan. "Een vroege opsporing en een snelle diagnose is belangrijk. De test van het bevolkingsonderzoek voor darmkanker doe je bijvoorbeeld zelfs gewoon thuis. Als vervolgonderzoek nodig blijkt, dan ga je pas naar het ziekenhuis. Dat is simpel en snel. Dat zou met meer spijsverteringsproblemen toegankelijker moeten en kunnen."

Voor de patiënten is het volgens Tool belangrijk dat er oplossingen komen. Voor iedereen geldt: klachten serieus nemen en niet wegwuiven. "Er is veel aandacht voor hart- en vaatziektes en diabetes, maar ook de spijsvertering is van levensbelang, darmklachten hebben veel impact op het leven. Het begint eigenlijk allemaal met de spijsvertering." Daarnaast is het volgens Tool belangrijk klachten op tijd te herkennen en naar de huisarts te gaan, om erger te voorkomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eén op de vijf darmpatiënten is weleens geweigerd bij wc: 'Dan breekt het zweet je uit'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore