Ga naar de inhoud
Toerisme-overlast

'Holland-promotie' staken, voortaan inzetten op spreiding

Beeld © ANP

Het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBTC) gaat het werven van toeristen staken om zich in te zetten op de spreiding van bezoekers en het bestrijden van topdrukte en overlast.

Dat meldt De Telegraaf op basis van een beleidsplan van het NBTC voor 2020-2024. De leefbaarheid van Nederland als toeristenland staat ook voorop in het NBTC-rapport 'Perspectief 2030'.

"Promotie als NBTC-taak wordt vervangen door reguleren van de toeristenstromen. Veel meer regio’s moeten ook profiteren van de verwachte groei van het toerisme. We stimuleren dan ook nieuw aanbod. Het NBTC wordt veel meer een data- en kenniscentrum", zegt een NBTC-woordvoerster.

Enorme
Lees ook:
Enorme toename aan toeristen in Nederland verwacht in 2030

29 miljoen

Zelfs zonder promotie gaat de toeristengroei naar Nederland door. NBTC verwacht dat in 2030 'ten minste' 29 miljoen buitenlandse bezoekers meerdere dagen in Nederland zullen verblijven. In 2018 waren dat er 19 miljoen.

Met de nieuwe strategie zijn de problemen echter niet opgelost zegt Directeur Ronald Winkels van touroperator Amstour. "Spreiding werkt in de praktijk, maar zeer beperkt. Drukte is ook niet ons grootste probleem. We moeten de goede toerist binnenhalen en minder tolerant zijn voor de slechte. Maar geef de schuld niet alleen aan buitenlandse toeristen. Ook Nederlandse bezoekers kunnen zich misdragen."

Selfiesticks
Lees ook:
Selfiesticks en huurfietsen: toerisme in Nederland in 4 grafieken