5 mei

Bevrijdingsdag afgesloten op de Amstel: 'Gezellig en druk'

06 mei 2019 02:06
Het Bevrijdingsconcert op de Amstel Beeld © ANP/Patrick van Katwijk

Met het 5 mei-concert op de Amstel sloot het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht gisteren de viering van Bevrijdingsdag af. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima woonden het concert in Amsterdam bij.

De bezoekers luisterden naar onder anderen Jamai, Ruth Jacott, harpiste Lavinia Meijer en Michelle David & The Gospel Sessions.

Zoals dat al jaren gebruikelijk is, eindigde het concert met een gezamenlijke vertolking van Vera Lynns We'll meet again. Onder de klanken van dat nummer stapte de koning met zijn gezelschap in een boot.

Bevrijdingsvuur

De viering was om middernacht begonnen met het ontsteken van het Bevrijdingsvuur in Wageningen, waar in 1945 de vrede werd getekend. Pieter van Vollenhoven, prinses Margriet en verscheidene ministers waren hierbij aanwezig.

"Elk jaar raakt de Tweede Wereldoorlog steeds verder van ons vandaan. Steeds minder mensen kunnen ons vertellen hoe het werkelijk was. Daarom is het goed dat we mijlpalen als deze vieren", twitterde minister Ank Bijleveld van Defensie.

'Gezellig en druk'

In elk van de twaalf provincies vond een officieel bevrijdingsfestival plaats. In Zuid- en Noord-Holland vonden er twee festivals plaats. Onder anderen in Haarlem, waar op een bijzonder scherm de namen voorbijgleden van de 140.000 Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog omkwamen.

Door het koude weer kwamen er minder mensen opdagen op de veertien bevrijdingsfestivals dan de ruim 1,1 miljoen bezoekers in 2018. Desondanks was het 'gezellig en druk', volgens een woordvoerder van de organisatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland 2 minuten stil, zondag vieren we de vrijheid

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore