Opgesloten

Verwaarloosde jongetjes bevrijd uit snikhete flat Zaanstreek

05 mei 2019 18:43
Foto ter illustratie Beeld © Politie Zaanstreek

Twee angstige kleine jongens die niet kunnen praten, in niets dan hun ondergoed. Dat is wat politie-inspecteur Tom Verweij op een zomerse dag aantrof in de Zaanstreek na een telefoontje van een ongeruste buurvrouw.

Zij had de politie gebeld omdat haar buurjongetjes - die ze nog nooit had gezien - de hele dag al hard schreeuwden.

Versuft en bezweet

Tom beschrijft in een veelgedeelde Facebookpost hoe hij contact probeert te leggen met de kinderen. Hij belt aan, maar er wordt niet opengedaan. Dus tikt hij op het raam, totdat twee kinderhandjes de gordijnen openschuiven.

"Ik kijk in de lieve ogen van een klein jongetje. Slechts gekleed in een onderbroek, kijkt hij mij angstig aan. Met zijn ene hand heeft hij het gordijn vast, in de andere hand een mes", schrijft Tom. "Achter hem verschijnt een peuter, met alleen een luier om en een duim in zijn mond. Beide jongetjes zien er versuft uit en zweten als otters."

Breekijzer

Er zit geen bloed aan het mes, maar dat maakt de situatie niet minder alarmerend. Tom denkt snel over wat hij het beste kan doen en besluit dat hij zo snel mogelijk naar binnen moet. Via de centralist hoort hij dat er van de moeder van de kinderen geen telefoonnummer bekend is.

Hij roept versterking op en haalt ondertussen alvast het breekijzer uit zijn busje.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Goede daad: politieagent helpt eendenfamilie oversteken op snelweg

Bloedheet

De deur van de flat blijkt redelijk makkelijk te forceren. In het halletje ziet Tom dat van de deur naar de kamer waar de jongens zijn, de kruk met een riem is vastgebonden. "De twee jongens zitten op een hete dag als vandaag opgesloten en zouden bij brand geen enkele vluchtmogelijkheid hebben."

Het is in de flat bloedheet, schrijft Tom. Alle ramen zitten potdicht en nergens staat eten en drinken klaar. Het oudste kind rent naar de galerij als Tom hem heeft gevonden en valt daar prompt flauw. De jongste heeft een luier om die overduidelijk al uren aan vervanging toe is.

Geen contact

Uit verhalen van de buren blijkt dat de jongens waarschijnlijk maandenlang niet naar buiten zijn geweest. Tom besluit Veilig Thuis in te schakelen en de crisismedewerker besluit tot een spoeduithuisplaatsing. 

Tom brengt de kinderen samen met een collega tijdelijk naar het dichtstbijzijnde politiebureau. "Nog steeds hebben we geen woord kunnen wisselen met hen: er viel geen contact te maken."

Oproep

Later blijkt dat de kinderen zoveel met zijn tweeën zijn geweest, dat ze een eigen taal hadden ontwikkeld. Ook vertoonden ze dierlijk gedrag. "Hopelijk is de hulp niet te laat gekomen en weten de jongens deze zeer slechte start een plaatsje te geven", besluit Tom. "Mijn dringende oproep aan u is dus: vermoedt u kindermishandeling of een onveilige thuissituatie? Meld dit alstublieft!"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore