'Allahu akbar'

Schreeuwer tijdens dodenherdenking Vught in isoleercel geplaatst

05 mei 2019 11:56 Aangepast: 05 mei 2019 12:08
De penitentiaire inrichting in Vught. Beeld © ANP

De dodenherdenking in Vught is gisteren verstoord door geschreeuw vanuit de gevangenis. Er zou door meerdere gedetineerden 'Allahu akbar' zijn geroepen tijdens de twee minuten stilte. De gevangene die begon is gisteravond direct in een isoleercel geplaatst.

Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Volgens hem begon iemand te schreeuwen vanuit zijn cel. Hierna zouden meerdere andere gevangenen mee hebben geschreeuwd tijdens de stilte om acht uur. De gevangene die begon is direct in een isoleercel geplaatst.

Met de andere gedetineerden die mee schreeuwden, wordt nog gesproken. "Indien noodzakelijk zullen er maatregelen worden genomen. Dit is respectloos en totaal onacceptabel."

'Aanwezigen diep geraakt'

Volgens Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg, die aanwezig was bij de herdenking, heeft het geschreeuw mensen 'diep geraakt'. Eerder zei ze tegen het Brabants Dagblad dat gevangenen 'schreeuwden vanuit hun cel door de roosters met als enige doel de herdenking te verzieken. Te triest voor woorden.'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore