Burgerwachten

Moskeeën extra beveiligd tijdens ramadan uit angst voor incidenten

05 mei 2019 09:49 Aangepast: 05 mei 2019 09:54
Een gebed in as-Soennah moskee. Beeld © ANP

Diverse moskeeën in Nederland worden extra goed beveiligd tijdens de ramadan die morgen begint. Meerdere gebedshuizen hebben burgerwachten geregeld vanuit hun eigen achterban. Ook nemen ze andere maatregelen, waar ze niets over willen zeggen.

De islamitische organisaties zeggen geen aanwijzingen te hebben dat iemand iets beraamt, maar toch zijn ze bang voor incidenten.

Extra trainingen

"Vorig jaar hielden we ook toezicht, maar dit jaar hebben de mensen extra trainingen gevolgd en zijn er bewakingscamera’s geplaatst bij moskeeën die dat nog niet hadden. Voor alle zekerheid", zegt Mohammed Bouimj, directeur van de Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (SPIOR).  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Burgemeester over mishandeling bij moskee Waddinxveen: 'Dit is heel erg'

Dat de schrik erin zit, komt onder meer door de dubbele terreuraanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch in maart. Een rechts-extremist drong twee moskeeën binnen en schoot in totaal meer dan vijftig mensen dood tijdens het gebed.

Mishandeling

In Waddinxveen sloegen twee agressieve mannen vorige maand de voorzitter van de plaatselijke moskee in elkaar. In Drachten werd de moskee vorig jaar in brand gestoken en in Enschede is dat een paar jaar geleden ook geprobeerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Burgemeester over mishandeling bij moskee Waddinxveen: 'Dit is heel erg'

Ook de moskee As-Soennah in Den Haag werd onlangs een doelwit. Bij de moskee werden twee poppen en een spandoek met een tekst over de profeet Mohammed neergezet. De anti-islamitische beweging Pegida eiste de verantwoordelijkheid op.

In brand steken

"Het baart ons zorgen dat er veel sympathie is voor dat soort acties", zegt Abdelhamid Taheri, voorzitter van de As-Soennah. "Honderden mensen hebben gezegd dat het niet ver genoeg ging om een spandoek op te hangen. Zij hebben letterlijk opgeroepen de boel in de fik te steken. Daarom nemen we tijdens de ramadan zichtbare en onzichtbare maatregelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgen over veiligheid moskeeën, Amsterdam neemt extra maatregelen

De angst zit er bij veel moskeegangers in, weet Abdelhamid Bouzzit, bestuurder van het Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH). "Dat is niet iets van vandaag of gisteren, maar door Christchurch leeft het wel op. De meeste moskeeën zitten straks tot de deur toe vol. Er hoeft maar iemand boe te roepen of er breekt paniek uit."

Niet tegen te houden

Zijn eigen moskee in Leiden heeft ook allerlei voorzorgsmaatregelen genomen, met bijvoorbeeld extra toezicht bij de ingangen te regelen. "Maar als iemand iets geks wil doen, hou je die niet tegen door een geel hesje aan te trekken en buiten te gaan staan."

Bouzzit maakt zich vooral zorgen over moskeeën in dorpen en buitenwijken. "Die organisaties hebben niet de capaciteiten om zelf voorzorgsmaatregelen te nemen. Ambtenaren zijn nooit op bezoek in de moskee geweest en moskeebestuurders weten niet wie hun wijkagent is. Sommige gemeenten hebben onvoldoende besef van de dreiging, ondanks Christchurch. Hulp hangt af van hoe hard je als moskee op de deur van autoriteiten kan slaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore