Vrijheid vieren

Bevrijdingsvuur ontstoken, in 14 steden festivals

05 mei 2019 06:26 Aangepast: 05 mei 2019 06:26
De Britse Normandië-veteraan Raymond Lord met het bevrijdingsvuur. Beeld © ANP

De vrijheid die Nederland na de Tweede Wereldoorlog terugkreeg, wordt vandaag uitbundig gevierd. In Wageningen is het bevrijdingsvuur vannacht aangestoken bij de plek waar in 1945 werd onderhandeld over de capitulatie van de Duitse bezetters en in veertien steden zijn vanmiddag bevrijdingsfestivals georganiseerd.

Rapper Kraantje Pappie, zangeres Maan en dj Sam Feldt touren als Ambassadeurs van de Vrijheid langs de festivals in een legerhelikopter.

'Niet altijd meer angstig zijn' 

Bevrijdingsdag begint met de 5 mei-lezing in Almere. Schrijver en wetenschapper Rosanne Hertzberger pleit daarin voor optimisme. "We kunnen niet altijd maar angstig zijn en blijven rouwen. Ik wil een licht, levend en frivool jodendom. Dat is vrijheid", zo wordt ze geciteerd op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Premier Mark Rutte zal na de lezing het bevrijdingsvuur ontsteken, waarmee hij het startsein geeft voor de festivals in alle provincies.

 

Traditiegetrouw wordt Bevrijdingsdag afgesloten in Amsterdam, met het 5 mei-concert op de Amstel in aanwezigheid van het koningspaar. Het thema van dit jaar is 'in vrijheid kiezen'. Daarmee verwijst de organisatie zowel naar de vrijheid als naar het algemeen kiesrecht, dat een eeuw geleden werd ingevoerd in Nederland.

Warm aankleden

Het wordt de koudste Bevrijdingsdag in 9 jaar. Wie één van de vele evenementen of festivals wil bezoeken, doet er goed aan zich warm te kleden. "Het is met 11 graden nog wel wat frisjes, maar het is in ieder geval wel wat zonniger dan de dagen ervoor", zegt weerman William Huizinga. 

In vergelijking met vorig jaar is het weer op Bevrijdingsdag wel een stuk kariger: toen was het prachtig weer en zo'n 20 graden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore