Ga naar de inhoud
Gerichte actie

Ooievaar doodgeschoten vanuit auto in De Lutte: 'Schofterige actie'

Het mannetje werd 's nachts aangetroffen door Evelien Wennink. Beeld © Vogelwerkgroep Losser / Evelien Wennink

Een ooievaar is vannacht uit een nest geschoten in het Overijsselse De Lutte. Evelien Wennink zag in het holst van de nacht een grijze auto op haar terrein, hoorde kort daarna drie schoten en vond de vogel dood in het weiland. "Dit is ook einde oefening voor de eieren."

"Een belachelijke schofterige actie", noemt Evelien Wennink het. Afgelopen nacht schoot iemand gericht vanuit een grijze auto een ooievaar dood op haar erf, terwijl ze nog wakker was.

Ze hoorde drie schoten en vond de dode ooievaar uiteindelijk in haar weiland. Het bleek het mannetje van een broedpaar te zijn, dat uit het nest is geschoten. 

Broeden

De Vogelwerkgroep Losser volgt de ooievaars in het gebied, zo ook dit stel. "Het vrouwtje zat te broeden", vertelt Sander Wansing van de werkgroep. "Ooievaars broeden om en om. Het mannetje heeft er waarschijnlijk naast gestaan, dus die kon prima gezien worden."

"We weten nog niet of er met losse kogels of hagel geschoten is. Als het dat laatste is, dan zou het vrouwtje ook nog geraakt kunnen zijn." Volgens Wansing leeft het vrouwtje nog wel, maar heeft ze het nest nog niet verlaten. "Misschien is ze gewond, maar haar instinct zegt dat ze moet blijven zitten tot ze wordt afgelost."

Eieren

Maar het moment dat ze het nest verlaat, komt er volgens hem snel aan. En dat is slecht nieuws voor het broedsel. "Als ze honger krijgt, dan moet ze het nest wel verlaten. Dan is het einde oefening voor de eieren", zegt hij. "Er is geen enkele mogelijkheid dat ze het overleven."

Wennink laat weten dat ze het kenteken van de auto heeft kunnen noteren en dat de sporen van de autobanden duidelijk zichtbaar zijn. Ze heeft aangifte gedaan.

Onbegrijpelijk

Ook de Vogelwerkgroep gaat aangifte doen. "De ooievaar is vandaag opgehaald door de politie en verder onderzocht. Ze gaan onderzoeken waarmee is geschoten", vertelt Wansing. 

Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van 25 jaar ooievaars in de gemeente Losser, noemt hij het. "Het is heel triest. Bij veel overlast kan ik me nog voorstellen dat mensen gefrustreerd raken en het heft in eigen handen nemen, maar in dit geval... Niemand had er last van. Dat maakt het zo onbegrijpelijk."

Ooievaars
Lees ook:
Ooievaars trekken niet naar het zuiden, nog honderden in het land